Медия без
политическа реклама

Депутатите се захващат с мандатността на училищните директори

"В провинцията стават безчинства - какво значи директор да позволи да се прави вино в училището?", попитаха от "Възраждане"

Илияна Кирилова

Старата и доста щекотлива тема за мандатността на директорите отново излиза на дневен ред. Този път тя стигна и до депутатите, които започнаха разглеждането й в парламентарната просветна комисия, обсъждайки проект на "Възраждане" за промяна на училищния закон. Дискусиите, стартирали доста емоционално, ще продължат идната сряда, когато се очаква народните представители да вземат решение да подкрепят или отхвърлят на първо четене законопроекта. По всичко изглежда обаче, че той има шансове да бъде придвижен напред. ДПС заяви, че се отнася положително към мандатността, от ДБ по принцип подкрепят за тази стъпка, от ПП също неведнъж са коментирали, че е добре да има отчетност за училищните началници. От ГЕРБ засега не са посочили позицията си, а от БСП пък, макар да не смятат, че мандатността е панацея, заявиха, че подкрепят други текстове от предложения проект.

"Възраждане" предлага въвеждане на 5-годишен мандат за директорите, като след изтичането му те да имат възможност за неограничен брой мандати. Всеки следващ мандат обаче следва да защитават чрез конкурс. "Има блестящи примери за директори, но има и такива, които са феодализиирали училищата. Затова търсим балансиран подход. Предлагаме в комсииите по избор на директорите да има и представители на педагогическия съвет, за да се чуе обратната връзка от учителите", обясни Димитър Пашев от "Възраждане". В момента в тях има представители на общината, на РУО и на обществения съвет в училището.

Най-остро реагираха от Съюза на работодателите в системата на народната просвета. Председателят Диян Стаматов заяви, че директорите са силно засегнати от законопроекта, който определят за "голям гаф" и който според тях има политически привкус. "Преди да бъде приет, училищният закон бе дебатиран с гилдията много дълго време. Сега един учител внася мандатност за директорите, само за една длъжност от всички педагогически специалисти. Това е изключително красноречива дискирминация", заяви той. По думите му забързаното въвеждане на мандатност ще доведе до хаос в системата, освен това така предложен, законопроектът не отговаря на редица въпроси - как ще става назначаването на директорите, кой ще оценява дали мандатът им е бил успешен, мандатността ще касае ли сега действащите директори, как тя ще се синхронизира с Кодекса на труда и т.н. Според него не е ясно как ще се въведе мандатност в малките населени места, където изобщо няма желаещи да стават директори.

"Защо трябва да бъде сменен човек, за когото държавата е внесла толкова голям ресурс и който си върши отлично работата. Ирена стана много добър директор след много труд и учене, но ако беше сменена на 5-тата година, най-вероятно нямаше да бъде толкова добър директор", посочи Стаматов по адрес на депутата от БСП Ирена Анастасова, която бе директор на 125 училище в столицата. "Ясно е, че е въпрос на време да има мандатност. Много е вкусно всички да гласувате мандатност. Гласоподавателите сигурно ще ви кажат: "Перфектно", но това би довело до пълен безпорядък и много серизни казуси в цялата система. Това не е промяната, от която се нуждае българското образование", посочи още той.

На свой ред Анастасова го посъветва да се въздръжа от обобщения и да смечки менторския тон. "Щом законопроектът е предложен, значи има хора, които мислят така. Мнението на народните представители е мнение на хората, които са ги пратили. То може да е професионално или не, да ни харесва или не, но ние сме тук да изразяваме мнение", отвърна тя. По думите й мандатността в никакъв случай не е панацея, тъй като един калпав директор би могъл да съсипе училището и за година и половина, два. "Нима сега няма механизъм, с който да бъде озаптен? Има. Защо не се прилага?" попита тя. 

"Може би се чувствате застрашен? Цял живот директор в столицата, подкрепян от различни партии.. и сега може би се чувствате заплаше?", обърна се на свой ред към Стаматов и Димитър Пашев. По думите му директорите не разбират правилно идеята им, което е търсене на баланс по въпроса в полза на всички в системата. "Не се борим само с лошите директори, а с предпоставките, които създават възможност за злоупотреби в училище. Чувството за несменяемост води до злоупотреби. А това, че няма достатъчно кандидати не е заради неатрактивността на професията, а че конкурсите са предрешени", посочи той.

Мукадес Налбант заяви, че ДПС гледа положително на мандатността, но предложените текстове имат нужда от серизно прецизиране. "Има директори, които си заслужават веднага да бъдат освобождавани, в 90% от случаите съдът ги връща поради принципа за съхраняване на служителите", обясни тя. По думите й ако директорът си върши добре работата, няма смисъл да се явява на повторен конкурс, но ако е недобросъвестен, трябва да има възможност да бъде освобождаван по закон. 

"Нека атестирането се направи достатъчно достоверно и да отсее добрите директори от тези, които се провалят, които да бъдат освобождавани. Ако един директор знае, че след 5 г. ще бъде сменен, в последните 1-2 г. от мандата су няма да прави нищо", заяви Асен Александров, директор на 51 учлище в София. 

"Години наред са поставяни тези въпроси, а не се прави нищо по тях. Не действаме политически прибързано и популистки. В провинцията стават безчинства - какво значи директор да позволи да правят вино в училището, персоналът да му чисти и разни инспектори да си затварят очите. Това отблъсква всеки учител, и трябва да го търпиш и да стискаш зъби?, реагира и Ивайло Папов от "Възраждане". По повод квалфикацията на учителите, която е в основата на атестацията им, той заяви, че първото нещо, които питат преподавателите, отивайки на дадено обучение, е "Къде е спа центърът?". "Може ли училищен психолог да ходи 6 пъти на обучения за справяне с агресията. Ако отиде 7-ми път, може накрая да стане и агресивен", възмути се още той.

 

 

Нова идея - директорите да станат държавни служители

"Мандатността би решила въпроса с лошото управление на училищата, но остава въпросът как ще се реализира тя", посочи директорът на Националния инспекторат по образованието Анелия Андреева. Тя даде за пример испанския модел, при който директорите се избират от състава на учителите за мандат от 4 г. с възможност за още един мандат, и френския модел, при който дуректорите са държавни служители, пак имат максимум два мандата от по 4 г., но след тях държавата има право да ги пренасочи да управляват друго училище, поемайки разходите им за транспорт, жилище, работа на партньора и др. "Важно е кой ще избира директорите. Ако става дума за общинско училище - в общността само родителите и учителите ли се включват, или и шефа на РУО? Как очакваме през 5 г. да правим конкурси? Участвала съм в комисии за избор на директори - живях 3 месеца на 6-ия етаж в МОН. Не мога да си го представя - това е огромен ангажимент, разхищение на време и финанси", посочи Андреева. По думите й не е ясно и какво ще става с директорите, след като бъдат освободени - пази ли им се мястото, срочно или завинаги и т.н.

Шефът на НИО предложи да се обмисли директорите да станат държавни служители, като едва ли това ще излезе по-скъпо, съпоставяйки разходите за държавните служители с тези на един директор с 30 г. стаж, който към заплатата си получава и съответните надбавки. "Държавен служител значи добър служител. Добър е синоним на послушен", реагира Стаматов.

 

Какво предлага още "Възраждане"

Сред идеите на "Възраждане", които вероятно ще бъдат дискутирани другата седмица, са отпадане на атестацията на преподавателите, тъй като според тях в този й вид тя не работи, а също така и повтаряне на класа за учениците от 2 до 4 клас (в момента не се повтаря от 1 до 4 клас - бел.ред.) заради попадането в 5 клас на ученици, които "не могат да четат, пишат и смятат". От партията на Костадин Костадинов предлагат възпитанието на учениците в национално самочувствие, патриотичен дух и родолюбие да се заложи като принцип в образователната система, както и да се въведе изискване за поне 10 г. стаж за началниците на регионалните управления по образованието.

 

Още по темата