Медия без
политическа реклама

Депутатите дадоха зелена светлина на безплатните учебници до 12 клас

Между първо и второ четене ще се уточнява от кога ще бъдат осигурени те - от 2023/24 или от 2024/25 г.

Илияна Кирилова

След няколко пъти отлагане, днес депутатите дадоха "зелена светлина" на безплатните учебници от 8 до 12 клас, приемайки на първо четене в пленарна зала промени в училищния закон, предложени от БСП. Законопроектът бе приет единодушно със 178 гласа "за", нямаше въздържали се или против. Между първо и второ четене обаче ще се уточняват редица подробности. 

Бившият просветен министър и депутат от ГЕРБ Красимир Вълчев за пореден път посочи, че мярката е добра, но логиката на изпълнението й е обърната, тъй като нямаме осигурен бюджет за нея. "И БСП признаха, че според сегашния закон няма проблем да се предоставят безплатни учебници в гимназиален етап. Искаме да задължим изпълнителната власт, а не сме осигурили средства", коментира той. По думите му обещанието на бившите коалиционни партньори от БСП и ПП да има безплатни учебници до юли 2022 г. не е изпълнено, просто защото за тях не са били осигурени средства.

"Опасението ни е, че учебниците, особено за професионалните и профилираните дисциплини, са твърде различни. За част от дисциплините още няма учебници и може да се окаже, че ще бъде хвърлена една сума за учебници, които училищата ще бъдат задължени да купуват, без да могат да го изпълнят, т.е. само ще отчетем, че сме направили нещо", заяви той. Вълчев предложи да се помисли за отлагателен срок, след който да се предоставят безплатните учебници - например от учебната 2024/25 г., защото процедурата е дълга. "На 95% съм сигурен, че МОН няма да може да се справи за 2023/24 г., дано ме опровергаят", посочи той. Според него е по-разумно първо да се осигурят безплатни учебници за общообразователните предмети, а за професионалните и профилираните - да се увеличат средствата по националната програма, по която се дават средства за изготвяне на съответните учебници. 

"Причината да не подготвим безплатните учебници за юли бе, че на срещата февруари в МОН издателите казаха, че няма да могат да ги подготвят за настоящата учебна година. Това е единствената и основа причина, затова решихме тези средства да ги пренасочим към безплатните детски градини от 2021 г. с ясното съзнание, че за 2023 г. ще има цялото технологично време, за да се реализират безплатните учебници. И от издателствата казаха, че ако се реши днес този въпрос, ще могат за 2023/24 г. да осигурят учебници", коментира бившият министър на образованието и депутат от ПП акад. Николай Денков. Според него също мярката трябва да се обсъжда само за учебниците за общообразователните предмети, с включени електронни варианти и е-пособия, тъй като няма готовност за останалите дисциплини. 

 

СРЕДСТВА

Към момента не е съвсем ясно и колко точно ще струва осигуряването на безплатни книги за учениците от 8 до 12 клас и дали нужните средства ще бъдат заложени в бюджета за 2023 г. Корнелия Нинова от БСП заяви, че за целта ще са нужни 80 млн. лв., но за три години, т.е. за 2023 г. ще са необходими 1/3 от тях, или около 23-24 млн. лв. "Мярката има дълбок социален смисъл - тя ще помогне на 300 хил. деца. Предложили сме в удължителния закон за бюджета за догодина да се предвидят въпросните средства", посочи тя. Според Вълчев обаче 23 млн. лв. ще стигнат само за учебници за учениците от 8 и 9 клас, а ако искаме догодина да има безплатни учебници и за 10, 11 и 12 клас, то ще са нужни всичките 80 млн. лв. още през 2023 г.

От министерството на финансите не одобриха проекта на БСП, тъй като средства за него не са предвидени в средносрочната бюджетна рамка. От ДБ пък го подкрепиха, но с уговорката, че той не е път към налагане на един учебник по предмет, за каквато стъпка отдавна настоява БСП.

 

Държавата да предоставя безплатни учебници на учениците не само до 7 клас, но и до 12 клас. Това решиха депутатите от просветната комисия, одобрявайки с пълно единодушие на първо четене промени в училищния закон, предложени от БСП.

 

 

 

Ключови думи:

учебници, безплатни, БСП