Медия без
политическа реклама

Депутатите одобриха безплатни учебници без наличен бюджет

Нужните 80 млн. лв. не са планирани в средносрочната бюджетна рамка, казват от МФ

МОН няма да може да осигури безплатни учебници, ако средствата за тях не са гарантирани
Илияна Кирилова
МОН няма да може да осигури безплатни учебници, ако средствата за тях не са гарантирани

Държавата да предоставя безплатни учебници на учениците не само до 7 клас, но и до 12 клас. Това решиха депутатите от просветната комисия, одобрявайки с пълно единодушие на първо четене промени в училищния закон, предложени от БСП. Тепърва обаче между първо и второ четене ще се уточняват редица важни детайли - за кои точно учебници става дума, колко ще струва мярката, както и от кога ще започне да действа.

В момента безплатни са учебниците от 1 до 7 клас, като редът за това е уреден в ПМС 79 от 2016 г. БСП открай време настоява държавата да предоставя учебници и за гимназистите, за да има равен достъп за всички, като идеята им бе подкрепена в миналия парламент от ПП - коалиционното споразумение между партиите предвиждаше именно всички учебници от 1 до 12 клас да станат безплатни, но то не успя да се осъществи в краткия живот на миналия кабинет. Сега депутатите от всички парламентарни групи подкрепиха по принцип политиката за предоставяне на безплатни учебници за всички класове от 1 до 12 клас. Спорове обаче се породиха около начина, по който това да се случи - дали депутатите да задължат изпълнителната власт да осигури безплатни учебници за гимназистите - чрез промени в закона, в който да се запише, че държавата осигурява учебници за всички, или да се промени сегашното постановление, с което МС решава кои учебници да бъдат безплатни.

Ирена Анастасова от БСП настоя това да стане със законови промени, въпреки че сама призна, че такива не са задължителни, за да се осъществи мярката - тя може да се реализира и само с промени в съответното ПМС 79 за безвъзмездно осигуряване на учебници. "Нямаме нужда от закон, но когато е законова разпоредбата, МС ще е длъжно да се съобрази с нея. Иначе ще разчитаме на добрата воля на едно или друго управляващо мнозинство, на един или друг МС", заяви тя. По думите й анкета сред 5 столични училища е показала, че 43% от гимназистите не си купуват учебници, затова държавата трябва да направи всичко възможно, за да осигури равен достъп за всички. "Част от учениците не си купуват учебници, защото те не са никак евтини. Нека вие задължите министерството на финансите и изпълнителната власт да изпълнят това решение и да осигурят безплатни учебници, нека се вземе решение, че такова нещо ще се случи, дори да е от следващата година", обърна се към депутатите и Омбудсмана Диана Ковачева.

Служебният министър на образованието проф. Сашо Пенов също заяви, че не е редно изпълнителната власт да решава кои учебници ще са безплатни. "Редът да остане в МС, но условията за предоставяне на безплатни учебници следва да са в закона", посочи той. По думите му трябва да се реши кои точно учебници ще са безплатни - само за общообразователната подготовка, или и за профилирана и професионална, както и дали в обхвата на мярката ще попаднат и електронните учебници и от кога ще стартира мярката.

Според председателя на комисията и бивш просветен министър Красимир Вълчев от ГЕРБ институционалната логика е първо да има бюджетни средства, след което да се разшири обхвата на безплатните учебници. "Въпросът е не дали да се направи, а кога да се направи. Нужен е не закон, а средства. Ако няма бюджет, законопроектът ще остане само декларативен. Бих подкрепил първо отпускането на бюджетни средства, след това никой министър няма да откаже да го изпълни", посочи той. Подобна позиция изрази и Никола Кицевски от издателство "Просвета-България", според когото ако законът се промени сега, то след 3 месеца или 1 г. може да се наложат нови редакции - ако опитът покаже, че определени учебници са например по-важни от други. "След 2-3 г. може да се окаже, че доста деца все повече ще ползват електронни учебници. Някои гимназии и сега ползват само такива", посочи той. Затова според него е по-удачно МС да продължи да определя кои учебници ще са безплатни, а ако има средства, да се разшири обхватът им. "Ако няма - може първо да станат безплатни учебниците за 8 клас, после за 9 клас и т.н.", заяви той.

"Представете си, че от 1 януари нямаме бюджет - министърът няма да може да изпълни за 15 септември този закон. За да се започне работата по учебниците, най-късно до април МС да приеме съответните промени, оттам нататък не могат да се произведат тези учебници, защото трябва технологично време", обясни още Кицевски, добавяйки и че следва да се отчита и инфлацията, която сега е около 17-18%, но при хартията е 45%. "Министерството има ли готовност при липса на бюджет да стартира процедура за учебници за всички предмети за 2023/24 г.?", попита и Красимир Вълчев. Министър Пенов обаче отговори, че първо трябва да се уточни кои учебници се освобождават, след което да се правят съответните разчети.

Към момента няма яснота и колко точно ще струват на държавата безплатните учебници за всички ученици от 7 до 12 клас. В предварителната оценка на въздействието на проекта е записано, че за тях ще са нужни 80 млн. лв., но според финансовото министерство липсват конкретни финансови разчети, обосноваващи исканата сума, както и очакваните финансови последици. Бившият просветен министър акад. Николай Денков посочи, че въпросната сума е изчислявана само за учебниците по общообразователната подготовка. От МФ са против проекта и защото предвидените 80 млн.лв. не са заложени в средносрочната бюджетна рамка. 

 

ВЪПРОСИ 

"Задължително ли ще е учебниците по общообразователните предмети да са на хартия, защото поне 60% от учениците са свикнали с електронните устройства? Нужно ли е всеки да получи хартиен учебник, или може и електронен? Електронните биха ли били безплатни?" попита Асен Александров, директор на 51 училище в София. Според него за профилираните и професионалните училища няма как да се планират бройките и видовете учебници, тъй като те са тотално различни - всяка година различен брой ученици избират различен брой профили. "В никакъв случай тези учебници не могат да се използват 3 г., като по общообразователна подготовка. По-добре да има ваучери специално за закупуване на учебници", предложи той. От ДБ също предложиха да се направят анкети сред ученици, за да стане ясно кой какъв вид учебник иска - и едва тогава държавата да закупи учебници само за тези, които са заявили необходимост.

 

ОПАСНОСТ

"Има голяма опасност изобщо да нямаме учебници през есента на 2023 г., предупреди още Никола Кицевски. Ако нямаме гласуван бюджет за догодина, първите месеци на 2023 г. ще се работи по сегашния бюджет. По него са отпуснати пари за учебници за 2 години - т.г. бяха за 1 и 5 клас. За следващата година би трябвало да се закупят сега определените безплатни учебници за следващите 4 г., т.е. ще са нужни 2 пъти повече средства, които не са заделени. Ако нямаме бюджет, няма да ги има тези средства", посочи той, апелирайки ДДС за книгите и учебниците да остане 9% и догодина.