Quantcast

Медия без
политическа реклама

НИМ отваря обновената експозиция за османската власт и Възраждането

Историята на българските земи от XV до XIX век е представена с модерни дигитални технологии

31 Окт. 2023
БГНЕС
Обновената експозиция за периода на османската власт и Възраждането ще отвори врати на 7 ноември.

Обновената експозиция „Българските земи под османска власт (XV-XIX век). Национално възраждане“ ще бъде открита на 7 ноември от 16.00 ч. в централното фоайе на Националния исторически музей (НИМ), съобщават от екипа му. 

„Зала №4 на Националния исторически музей е част от постоянната експозиция и е посветена на историята на българските земи във вековете на османската власт – от завоеванието в края на XIV век до Априлското въстание от 1876 г. и неговите последствия“, отбелязват от НИМ. Обновената експозиция ще представи актуализиран исторически музеен разказ, съобразен със съвременното състояние на историческата наука и изискванията на музеологията. Използвани са дигитални технологии и интерактивни елементи, които днес са почти задължителна част от всяка музейна експозиция, обясняват още от екипа. Акцент в залата представляват дълбоките стопански, социални, духовни и политически промени от епохата на Българското възраждане, допълват организаторите.

БТА припомня, че от 14 август тази година зала №4 на Националния исторически музей беше затворена за посетители. Преди това там бе временната експозиция „Сакралното пространство на религиозната култура и народното изкуство по българските земи ХV–ХІХ век“. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?