Quantcast
Нидерландският съд реши: Скитското злато е на Украйна | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Нидерландският съд реши: Скитското злато е на Украйна

В Русия обмислят да скъсат културните си отношения с Нидерландия
Обновена
3 240
 Уикипедия
Скитско злато от кримските музеи.

Апелативният съд в Амстердам счете скитското злато за украинска собственост и разпореди колекцията да бъде върната в Киев, съобщава ТАСС. Така съдът потвърди предишното решение на Окръжния административен съд от 14 декември 2016 г.

Изложбата "Крим. Златният остров в Черно море" се проведе в музея „Алард Пиърсън“ в Амстердам от 7 февруари до 31 август 2014 г. и представяше експонати от четири кримски музея и един от Киев.

Президентът на Украина Владимир Зеленски приветства решението за връщане на златото. "Дългоочаквана победа за Украйна в съда в Амстердам! "Скитското злато" ще се върне в Украйна — написа той в Туитър. — Ние винаги си връщаме своето. Първо ще си върнем "скитското злато", а после и Крим". 

Председателстващият съдия Паулина Хофмайер-Рютен обясни, че макар да произхожда от Крим,


Скитското злато е част от наследството на Украйна,

след като тя получи независимост  през 1991 г. Юристът на кримските музеи каза, че експонатите ще престоят в Холандия поне още три месеца, през които е възможно руската страна да подаде апелация във Върховния съд.

В началото на февруари 2014 г. колекцията от скитско злато от четири кримски музея замина за изложба в музея „Алард Пиърсън“ в Амстердам. През август 2014 г., след като Крим стана част от Русия, музеят реши да не прехвърля експонатите нито в Киев, нито на полуострова, докато не бъде взето съдебно решение или не се постигне споразумение между страните. 

Украйна ще вземе решение за мястото за съхранение на скитското злато, след като получи съдебното решение. По-нататъшната съдба на експонатите разкри министър-председателят на страната Денис Шмигал, съобщава РИА Новости. Той уточни, че най-вероятно колекцията ще бъде поставена в националния резерват "София Киевская" в украинската столица.

„Решението на холандския съд да върне скитското злато в Украйна е проява на двойни стандарти“ — реагира директорът на Кримския централен музей в Таврида Андрей Малгин, цитиран от ТАСС. Малгин нарече пренасянето на реликвите в Киев незачитане на правата и интересите на гражданите на Крим. Според директора на музея няма гаранция, че колекцията от скитско злато в Украйна ще бъде в безопасност.

Междувременно появи се реакция и от Съвета на федерацията — горната камара на руския парламент предложи

 

Русия да скъса културните си връзки с Нидерландия 

по този поводАко Скитското злато бъде прехвърлено на Украйна с решение на съда в Амстердам, Русия трябва да се откаже от отношенията си с Холандия,  всичко в културната сфера, каза пред Газета.Ru Сергей Цеков, представител на Съвета на федерацията от Крим.

 „Ако в крайна сметка златото бъде прехвърлено в Украйна, това, разбира се, ще хвърли сериозно петно ​​върху холандската правна система. И ние, разбира се, по принцип не трябва да имаме  никакви отношения, преди всичко  в културната сфера, с Холандия “, каза сенаторът. „Холандия — отбеляза сенаторът —  за пореден път демонстрира своите антируски и антикримски възгледи, от които страдат и холандските съдилища".

 „Решението е скандално, незаконно, политическо, антируско, антикримско. Съкровищата от „скитското злато“ са открити с усилията на кримските археолози в продължение на много години на разкопки след края на Великата отечествена война“, каза друг член на Съвета на федерацията. По-рано прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков уточни, че със ситуацията се занимават юристи и Министерството на културата.

Още

Русия ще съди астронавтка от САЩ за дупката в "Союз"

02.12.2021

8390
Русия иска гаранции, че разширяването на НАТО ще спре

02.12.2021

1929
Русия задържа трима украински шпиони

02.12.2021

914