Медия без
политическа реклама

На „Шипка“ 6 показват колко е голямо монументалното изкуство

Представени са близо 60 автори с творби, реализирани в частни и обществени сгради, църкви и манастири

08 Юни 2023
Лора Малева - стенописи в храма "Св. Илия" в кв. "Дървеница".
Лора Малева - стенописи в храма "Св. Илия" в кв. "Дървеница".

Мащабна изложба „Монументално – кавалетно“ представя Съюзът на българските художници в своята галерия на ул. „Шипка“ 6 по случай 45-годишнината от основаването на секция „Монументални изкуства“ към съюза. Изложбата се открива утре, петък, от 18.00 ч. и може да бъде разгледана до 29 юни.

През 1978 г. секцията учредяват 48 изявени български художници. Сред тях са Христо Стефанов, Йоан Левиев, Димитър Киров, Димо Заимов, Вълчан Петров, Катя Гецова, Йордан Спиров, Тома Върбанов и др., които работят в техниките стенопис, витраж и мозайка. В началото името на секцията е „Декоративно-монументални изкуства и художествен синтез“, което подсказва отговорността на творците да се съобразяват с архитектурната среда, в която разполагат своите произведения.

В настоящата изложба „Монументално – кавалетно“ са включени близо 60 автори със свои творби, реализирани в частни и обществени сгради, стенописи в големи църкви и манастири. Тези произведения, позиционирани из цялата страна, са представени в експозицията с фотоси и табла, демонстриращи най-високите постижения на авторите, голяма част от които са и сега действащи художници.

Много от монументалните творби, представени в селекцията, са на често посещавани места, покрай други не всеки ден имаме възможност да минем. Така например паното "Хигия" на Олег Гочев краси Централната лаборатория на Александровска болница, Елеонора Караиванска и Вера Върбанова са оставили своята следа в храма "Преображение господне" в столичния квартал "Лозенец", Юрий Василев има витраж от лято стъкло в сградата на Икономическия университет във Варна, Венера Константинова е изографисала църквата "Успение на Св. Богородица" в Арчар, Ева Димитрова и Венелин Фотев са автори на стенописи в храма "Св. Атанасий" в Бургас, голямоформатна мозайка на Николай Панайотов е отличителна характеристика на Културния дом в Севлиево...  

Монументалните изкуства са свързани с архитектурната среда, където съществуват като акценти в сградите или изграждат цели архитектурни пространства, докато кавалетните творби, макар че също са в архитектурата, не са пряко зависими от нея. В изложбата са показани и кавалетни творби на художниците от секцията – картини, мозайки, стъклени пана, акварели и рисунки, които свидетелстват за многостранния им талант.

Сред имената на майсторите на монументалното и кавалетното в експозицията са Ангел Пачаманов, Бисера Вълева, Венера Константинова, Вера Върбанова, Владимир Аврамов, Владимир Запрянов, Вълчан Петров, Георги Ников, Десислава Денева, Димитър Касабов, Иван Ламбров, Кирил Божков, Константин Марков, Любомил Драганов, Любомир Каралеев, Людмила Дамянова, Мариела Маламатенова, Марин Маринов, Станимир Божилов, Страхил Ненов, Тома Върбанов, Хари Арабян, Цвятко Сиромашки и десетки още.

В секция „Монументални изкуства“ понастоящем членуват 119 художници, 12 от които са под 35-годишна възраст. Те работят в областта на стенописа, на всички техники от стъкло (основно витражи), мозайки, икони, сграфито, живопис и др. Всички тези техники са свързани с архитектурата, с интериорни и екстериорни пространства. Малка част от авторите са се посветили на една или две монументални техники като Илия Илиев (с голямо международно признание в областта на мозайката), Юрий Василев (витражи и други техники от стъкло), Ружко Челебиев (стенописи и мозайки), Елеонора Караиванска (стенописи в сакрални пространства и икони), Йордан Марков (мозайки), Любомир Каралеев (рисунка и живопис), Владимир Аврамов (стенописи в сакрални пространства и живопис), Иван Ламбров (стъкло и живопис), Вълчан Петров (стенописи и живопис), Десислава Денева (живопис).

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата