Медия без
политическа реклама

Министър Атанасов все пак призна избора за директор на Народния театър

В конкурса не е имало сериозни нарушения и Васил Василев ще оглави първата ни сцена

08 Апр. 2022
Министър Атанас Атанасов
Министър Атанас Атанасов

Конкурсът за избор на нов директор на Народния театър "Иван Вазов" е легитимен и проверката не е открила сериозни нарушения, заяви министърът на културата Атанас Атанасов по време на изслушване в комисията по култура и медии в НС. "Резултатът е, че не са налице някакви знакови нарушения. Всичко ще си продължи както е по протокол", заяви Атанасов, с което стана ясно, че заповедта за назначение на победителя Васил Василев ще бъде разписана съвсем скоро.

Преди няколко дни се заформи скандал, след като Васил Василев - понастоящем е директор на Драматично-кукления театър "Иван Радоев" в Плевен, бе избран за директор на Народния театър в отворен конкурс, но министърът отказва да сложи параф под назначението му. Изборната процедура, която беше излъчена и онлайн, се оказа изпъстрена с редица нарушения. Един от кандидатите - Бойко Богданов, се появи в не особено адекватно състояние, а Атанас Атанасов дори си позволи да заяви пред bTV, че претендентът е бил пиян. Членката на комисията Койна Русева пък си тръгна, преди заседанието да е приключило. Тогава Атанасов заяви категорично, че няма да подпише протокола на конкурсната комисия след изслушването на кандидатите. 

От два дни в медиите се появиха публикации, че е избран нов директор на Народния театър - Васил Василев, и той получава вече поздрави от гилдията. Но директор всъщност няма, заяви министърът на културата Атанас Атанасов пред bTV.

Вчера следобед в парламента министърът каза, че проведената проверка не е намерила тези нарушения за достатъчна причина конкурсът да се елиминира и Василев все пак ще оглави първата ни сцена. 

Васил Василев понастоящем е директор на театър "Иван Радоев" в Плевен - нашумял напоследък с привличането на Александър Морфов за първата му постановка от 7 години насам на българска сцена, след като режисьорът на "Хъшове" дълго бе в тлеещ конфликт със сегашния ръководител на Народния, Донкин. Морфов в момента работи в Плевен над "Антигона". Василев е бил и директор на Ловешкия театър, а преди това - заместник на министъра на културата Петър Стоянович и общински съветник от БСП в Ловеч. В момента по негова покана в Плевенския театър поставя като гост и световноизвестният литовски режисьор Оскарас Коршуновас.

В конкурса се състезаваха също сегашният директор на "Иван Вазов" Мариус Донкин, актьорът и преподавател Сава Драгунчев и режисьорът Бойко Богданов, чието нестандартно поведение стана основна причина министърът да оспори процедурата първоначално.

 

ПРОЦЕДУРА

След този случай и други културни институции са алармирали за процедурни нарушения. На това Атанасов отговори, че именно злополучния опит на Народния театър е дал да се разбере, че  процедурата, по която се действа в момента, е изкючително несъвършенна и е необходима реформа. "За съжаление конкурсите, които минаха, бяха отпреди нашето правителство. Колкото и да ни се иска, нямаме право законово да променяме процедурата на един конкурс, който е започнал. Ако смятаме, че има огромно нарушение, можем да проверим, което и направихме. Мога да направя всичко възможно следващия път, когато има такава процедура, тя да е прозрачна и с ясни критерии. Това е законът, с който разполагаме в момента и аз апелирам заедно да направим конкурсите много по-адекватни за бъдещето", призова министърът. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата