Quantcast
Мексико въстана заради картина на национален герой - гол и с токчета | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Мексико въстана заради картина на национален герой - гол и с токчета

445
 снимка: Mexico News Daily

Протестиращи щурмуваха Двореца на изящните изкуства в Мексико Сити заради картина, показваща националния герой Емилиано Сапата в нестандартна поза, съобщава Би Би Си. Те викаха "изгори я, изгори я" по повод картината, която показва революционера гол, възседнал буен кон, с високи токчета и розова шапка. Произведението "La Revolucion" е част от изложба със 141 произведения на изкуството, отбелязваща 100-годишнината от смъртта на Сапата. 

Емилиано Сапата е един от водачите на Мексиканската революция. Изключително популярен сред селяните и индианците в южната част на страната, той е определян от по-консервативните си съвременници като варварин, терорист и бандит. Убит е през 1919 г. на 39-годишна възраст. Той остава герой в очите на много мексиканци.

Внукът на Сапата - Хорхе Сапата Гонсалес, иска картината да бъде отстранена. "За нас това осквернява фигурата на нашия генерал, представяйки го като гей", каза Сапата Гонсалес и добави, че семейството ще заведе дело, ако картината не бъде свалена.

Протестиращите скандираха пред музея часове наред с хомофобски викове, което пък предизвика контрадемонстрация от хора, защитаващи сексуалното многообразие. Между двете страни възникнаха и сблъсъци. Недоволните от изображението мексиканци твърдят, че ще блокират ежедневно входа на музея, докато картината не бъде свалена. Служителите на Двореца на изящните изкуства заявиха, че скандалният портрет няма да бъде премахнат.
 

Ключови думи:

Мексико, Сапата, изложба

Още

Хубен, Жокера и парите се събраха в Габрово

25.11.2020

ЕМИЛ ГЕОРГИЕВ

822
100 дни протести в България - в изложба от Валенсия

24.11.2020

250 2
Андрей Врабчев сменя глави на политици