Медия без
политическа реклама

Кольо К. възкръсва, за да разкаже поредна история в картини

Изложбата в САМСИ на рано отишлия си творец включва живопис, графика, рисунки и скулптура

24 Яну. 2024
"Изгаряне на пейзажа" от цикъла "Субективни ритуали", 1993, офорт, акватинта, хартия.
"Изгаряне на пейзажа" от цикъла "Субективни ритуали", 1993, офорт, акватинта, хартия.

Изложба на напусналия ни без време художник Кольо Карамфилов (1963-2014) под наслов „Отвъд човека“ открива Националната галерия в своя филиал Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство, на бул. „Черни връх“ 2. Вернисажът е в петък, 26 януари, от 18.00 ч., а творбите ще могат да се видят там до 24 март.

В експозицията са включени непоказвани и малко известни работи на Кольо Карамфилов, селектирани от куратора Надежда Джакова и събрани със съдействието на сина му – поета Росен Карамфилов, и галеристката Радост Коцева от U.P.A.R.K., която много пъти го е представяла през годините и най-добре знае в кои частни колекции най-вече са концентрирани негови произведения. Водещ в избора е бил повтарящият се мотив за човека, изваден извън обичайната изобразителност, превърнат в символ, в знак за автора и неговото изкуство. Специално за „Сега“ кураторът Надежда Джакова уточни: „Изложбата ще покаже 25 работи на Кольо Карамфилов. Сред тях има и живопис, и графика, и рисунки, и скулптура. Това не е случайно. Кольо Карамфилов с лекота сменяше жанровете и твореше с размах“.

„Кольо К. променяше света с всяка една своя изложба, докато беше с нас на земята. Както неведнъж е казвал самият той – за да ни разкаже една история за малко. До следващата история, която пак да ни разкаже за малко. Историите не свършиха с неговото изкачване по стълбата към небето. Напротив. Отговорността да ги разказваме обаче остана у всички нас, които го обичаме с всяка своя клетка, до самия ръб на безкрая. Ние продължаваме да споделяме с почитателите на високото изкуство неговите истории, останали завинаги в картините му, в рисунките, във всеки щрих и всеки милиметър същина“, казва синът Росен Карамфилов. Той признава, че едва ли някой може да разкаже историите на Кольо К. по неговия начин, но се опитват да го правят така, както той би го искал. А той би искал на публиката да ѝ бъде безкрайно интересно. „Експозицията „Отвъд човека” е именно това – една от историите на Кольо К., която не сме разказвали никога досега. И която ще разкажем със затаен дъх“, обещава Росен Карамфилов. И благодари на всички, които са част от нея: организатори, колекционери, „всички онези, които направиха това за един български гений“. Той го заслужава.

Николай Илиев Карамфилов, по-известен като Кольо Карамфилов или дори само като Кольо К., освен като живописец график и скулптор се изявява и в сферата на визуалните изкуства – пърформанс, арт инсталация, фотография, сценография, интериорен дизайн.

Роден е на 7 декември 1963 г. в Пловдив. През 1982 г. завършва сценография в Средното художествено училище в родния си град. Още като съвсем млад е приет за член на СБХ и печели няколко награди. През 1989 г. създава авангардната група „Ръб“ и е един от идеолозите на артистичната организация. По-късно, през 1995-а, основава група „Диско 95“ с друг член на „Ръб“, Димитър Митовски. През 2008 г. създава галерия U.P.A.R.K. в Пловдив.

От 1983 г. до смъртта си на 12 януари 2014 г. Кольо Карамфилов прави над 30 самостоятелни изложби, включително в Полша, Германия, Австрия, Франция, Русия, Япония и др., и участва в редица групови в България и чужбина. Негови работи са притежание на множество частни колекции у нас и по света.

Като сценограф Карамфилов е работил с режисьорите Петринел Гочев, Андрей Жолдак (Украйна), Димитър Еленов, Лиза Шопова, която е и неговата втора и последна съпруга. В киното е бил художник на филмите „Хълмът на боровинките“ на Александър Морфов, „Пазачът на мъртвите“ на Илиян Симеонов и „Аве“ на Константин Божанов. Кольо К. е режисьор и сценарист на филма „Казабланка“, с който печели наградата на Jameson за късометражно кино на София Филм Фест 2014.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата