Медия без
политическа реклама

Градът на „Бийтълс“ става домакин на „Евровизия 2023“

Финалът на най-големия песенен конкурс на Стария континент ще се състои в Ливърпул на 13 май

08 Окт. 2022
Подобна на голям круизен кораб, M&S Bank Arena ще приеме хилядите гости и участници на "Евровизия 2023".
Подобна на голям круизен кораб, M&S Bank Arena ще приеме хилядите гости и участници на "Евровизия 2023".

Градът на Джон Ленън и Пол Маккартни Ливърпул победи в състезанието за домакинството и ще организира песенния конкурс „Евровизия 2023“, съобщи Би Би Си. Събитието трябваше да се проведе в Украйна, която спечели последното издание на музикалната надпревара в Торино със своята група „Калуш Оркестра“, но то бе преместено във Великобритания поради съображения за сигурност, продиктувани от продължаващата инвазия на Русия в съседната държава. Така Великобритания, която се класира втора с участието на Сам Райдър, пое следващия 67-и конкурс и ще бъде домакин на проявата за девети път.

Клеър Макколган – директор на най-големия организатор на културни събития  в града "Култура Ливърпул", заяви, че кандидатурата му се е наложила над другия останал на последната права претендент – Глазгоу, с много смислена, провокираща мисълта оферта, която зарежда с енергия, вдъхновява и отдава почит на Украйна и нейните невероятни хора. „Ливърпул е правилният град за домакин на това събитие, което е една горчиво-сладка победа, защото ще покаже солидарността на Обединеното кралство и Европа с воюваща Украйна“, каза още тя.

„Евровизия 2023“ ще се състои на пристанищната M&S Bank Arena – място за културни изяви в близост до конферентен център, хотели и транспортни връзки. Около основното пространство на събитието ще бъде изградено Село на Евровизия, което да обслужва хилядите туристи.

Ливърпул стана финалист в състезанието, след като отстрани осем конкурентни града, сред които, освен Глазгоу, бяха Бирмингам, Лийдс, Нюкасъл, Шефилд, Манчестър и др. Кандидатурата на Ливърпул защити идеята да се направи празник на украинската култура, който да включва участие на артисти от Украйна. Статуите в града по време на проявата ще бъдат окичени с традиционните украински украси за глава, а градските стени ще бъдат покрити с украинско изкуство, обещаха организаторите.

Кандидатурата на града вероятно е била подпомогната и от връзката му с Одеса, с която Ливърпул е побратимен от 1957 г., коментират наблюдатели, защото веднага след обявяването на победителя, Генадий Труханов – кметът на Одеса, обяви, че Ливърпул знае как да „накара света да  пее и танцува".

Ливърпул беше Европейска столица на културата през 2008 г., което помогна за съживяването на града след упадъка на доковете през 60-те години на миналия век. Това домакинството ще даде нов тласък на местната икономика, разчитаща на приходи от туризма, които заради пандемията значително са намалели.

Мястото на Ливърпул е запазено в пантеона на музикалните градове с имената на Beatles, но той е родно място и на други добре известни изпълнители, включително Gerry and the Pacemakers през 60-те, Frankie Goes to Hollywood през 80-те и Wombats през 90-те, пише Times. Градът е известен и със своя Кралския филхармоничен оркестър и беше избран от ЮНЕСКО за град на музиката през 2015 г. „Музиката не би била музика без Ливърпул, а сега и най-голямото музикално състезание в света идва в нашия регион. Ще направим всичко необходимо, за да накараме Украйна да се гордее“, изтъкна Стив Родърам – диджей и кмет на един от районите в града.

Финалът на конкурса за песен на „Евровизия 2023“ ще се състои на 13 май. Двата полуфинала ще са съответно на 9 и 11 май.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата