Медия без
политическа реклама

Диригентът на Болшой театър подаде оставка в Москва и в Тулуза

07 Март 2022
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Туган Сохиев

Главният диригент и музикален директор на Болшой театър подаде оставка, съобщиха агенциите. Туган Сохиев - който от години работи и във Франция - заяви също, че ще се оттегли от поста си на музикален директор на Тулузкия национален оркестър. Той заяви, че се чувства под натиск да заема позиции по отношение на събитията в Украйна.

В емоционално изявление диригентът каза, че винаги ще бъде против военните конфликти под каквато и да е форма.

Туган Сохиев допълни, че е много горд, че идва от такава богата на култура страна като Русия, но също така се гордее, че е част от френския музикален живот. "Това че някои хора поставят под въпрос моето желание за мир  и мислят, че аз, в качеството ми на музикант, мога да говоря друго нещо освен за мира на планетата, това за мен е  шокиращо и обидно", допълва той.

"Днес съм принуден да направя избор между едното ми музикално семейство или другото. Поискаха от мен да избера едната културна традиция пред другата", написа Сохиев на английски във Фейсбук. "Скоро ще ме принудят да изберам между Чайковски, Стравински, Шостакович и Бетовен, Брамс, Дебюси. Това вече се случва в Полша - европейска страна, където руската музика е забранена." 

"Реших да подам оставка от позициите си като музикален директор в Болшой Театр в Москва и  в Националния оркестър на Капитол в Тулуза и това ще стане веднага", завършва коментара си той.

 

Болшой театър вече пострада от санкциите, които Западът налага на Русия след инвазията на 24 февруари. Вече бяха отменени гастролите в Лондон и в Мадрид на балета на Болшой. Оперната прима Анна Нетребко не изчака да бъде изхвърлена отвсякъде заради близостта си с Путин, както това стана с диригента Валерий Гергиев и пианиста Денис Мацуев, а сама прекрати повечето си контракти за неопределен срок. 

Междувременно стана ясно, че на сцената на "Метрополитън опера" в Ню Йорк Нетберко ще бъде сменена от украинското сопрано Людмила Монастирска, която ще изпее нейната партия в "Турандот" на Пучини през април и май. 

Още по темата