Медия без
политическа реклама

Военният министър заговори за компенсации за забавените български F-16

Предстоят преговори и посещение на хора от Пентагона в София

18 Февр. 2022

Военният министър Стефан Янев заговори за компенсации за забавянето на производството и на доставката на българските изтребители F-16. Той направи това в Народното събрание, при отговор на депутатско питане.

 

Производството и доставката на осемте изтребители F-16 за българските Военновъздушни сили може да се забави цели 2 години. Това стана ясно от думи на българския премиер Кирил Петков, казани по Нова тв.

България започва преговори с департамента по отбрана на САЩ във връзка с възможни компенсации заради забавянето на доставката на американските изтребители F-16 Блок 70, обяви в парламента Янев и добави, че на този етап е твърде рано да се говори за евентуален отказ от самолетите. 

Наскоро от думи на премиера Кирил Петков стана ясно, че забавянето може да е дори 2 години. Забавянето бе потвърдено и от американското посолство. И Петков, и дипломатите обясниха проблема с COVID-19.

Сега военният министър даде да се разбере, че и компенсациите са твърде хипотетични, както и че дали България изобщо ще ги поиска, ще се реши след преговорите с американските експерти, които ще пристигнат у нас в края на февруари или началото на март.

 

 

Вече има информация, че доставката на новите български изтребители F-16 ще закъснее и то не с малко.

Министърът обясни, че при такъв тип договори - "правителство с правителство", гарант за изпълнението на договора от американските компании е правителството на САЩ. При забавяне или неизпълнение, то налага същите санкции по отношение на компаниите, с които е сключен договора, каквито би наложило, ако тези договори бяха сключени в интерес на Департамента по отбрана на САЩ. Янев обясни, че в подобни случаи, когато договорите са от типа правителство/правителство, общоприетата практика е правителствата да подхождат с доверие едни към други.

Военният министър обясни и, че стандартните общи условия при такъв тип договор са, че купувача може да отмени покупката във всеки момент преди доставката на стоката. Всички разходи са обаче за сметка на купувача. 
Янев информира депутатите, че през следващите седмици се очаква посещение на специалисти от департамента по отбраната. "Ще бъдат направени и видеоконферентни разговори, за да се изяснят възможните компенсации, които може да получи България в лицето на ВВС заради забавянето на изтребителите", допълни той. 

"Разбирам, че има чувствителност. Като има яснота, ще информирам парламента", ангажира се министърът на отбраната. Стефан Янев разясни, че към момента не може да каже нищо повече пред народните представители, докато не сме наясно с причината за забавянето на поръчката на бойните самолети.

Министерство на отбраната е изпратило писмо-заявка, свързано с проучване на възможности за придобиване на още 8 броя самолети F-16 Block 70.

"За прекратяване на договора за доставка не можем да говорим в момента, при положение, че не знаем обстоятелствата за забавянето и възможните ни ходове", подчерта военния министър. Не може да говорим за последващи действия, намерения и решения при условие, че не знаем всички обстоятелства за забавянето. Когато ги знаем, можем да решаваме дали да променяме клаузи или да прекратяваме договора, добави министърът в отговора на депутатски въпрос.

 

Ако иска България да охранява сама небето си, й трябва поне една ескадрила от 14-16 изтребители. Купуването на само 8 самолета F-16 не е никаква способност. Това обяви в парламента военният министър Георги Панайотов.

 

Още по темата