Медия без
политическа реклама

Съдът подкрепи ЦИК за казуса с машинните разписки

ВАС отхвърли жалбите срещу 100-процентовото броене на бележките

16 Ноем. 2021
Илияна Кирилова

Централната избирателна комисия (ЦИК) получи картбланш да продължи практиката да се броят ръчно разписките във всички секции с машинно гласуване след края на изборния ден. Това стана, след като Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбите, подадени от „Демократична България” и ИБГНИ срещу броенето.

Върховният административен съд (ВАС) образува и насрочи дела по внесените днес жалби срещу ръчното броене на 100% от разписките от машинното гласуване. Съгласно Изборния кодекс ВАС трябва да се произнесе по тях в 3-дневен срок от постъпването на жалбите.

В предишното дело във ВАС срещу броенето съдиите решиха, че комисията е в правото си да определя по какъв начин и в какъв обем ще се извършва проверката на бележките. Мнозинството в ЦИК използва това като основание, за да наложи 100-процентово броене в машинните секции. Точно това решиха да обжалват ИБГНИ и ДБ в съда.

Върховният административен съд (ВАС) отмени частично решението на Централната избирателна комисия (ЦИК), с което се предвиждаше във всички секции с машинно гласуване секционните избирателни комисии (СИК) да броят повторно контролните разписки, отпечатани от

Магистратите обаче сега посочиха, че решението на ЦИК не противоречи на по-раншното им отсъждане. Те напомнят, че комисарите разполагат с контролни правомощия върху дейността на избирателните комисии, като тук влиза и контролното преброяване на отпечатаните от машините разписки.

„Определянето на вида и обема на контрола-частичен или пълен, е изцяло в компетентност на ЦИК”, заявяват категорично от ВАС. И определят доводите на жалбоподателите като неоснователни.

Както се очакваше, въведеното ръчно броене на машинните разписки във всички секции, където се гласуваше с устройствата, предизвика големи проблеми.

Ден по-рано стана ясно, че магистратите са отхвърлили сходна жалба и на "Възраждане". Тя обаче атакуваше по-ранно решение на ЦИК за броене в 30 процента от секциите. Върховните съдии са я възприели като неоснователна със същите мотиви.

Битката за броенете на контролните разписки, отпечатвани от машините за гласуване, може да се смята за приключила.  Проверка на бележките все пак ще се проведе.

Без машините на „Сиела Норма”

Нито една от машините на „Сиела Норма”, заради които избухна предизборен скандал, няма да бъде използвана на втория кръг на президентските избори на 21 ноември. Това увери говорителят на ЦИК Цветозар Томов на брифинг днес.

Става въпрос за 427 устройства, внесени от фирмата, извън онези, които ЦИК поръча за изборите. Това даде повод на ГЕРБ гръмогласно да обяви, че с машините се готвят манипулации на изборните резултати. От „Сиела Норма” дадоха поредица от различни обяснения за предназначението на устройствата. Последно твърдят, че те ще се използват за подмяна на дефектиралите по време на гласуване машини. Даже направо ги предложиха на ЦИК за тази цел.

Вносителят на машините за гласуване „Сиела Норма” намери работа за 427-те устройства, заради които ГЕРБ предизвика огромен предизборен скандал с обвинения за подготвяни манипулации на изборните резултати.

Томов обаче заяви, че подмяна или ремонт ще се извършва само с машини, закупени от ЦИК. Ако те се окажат недостатъчни, ще се вземат други мерки. Например, в секции, където има по две устройства, но избирателната активност е била слаба, едното ще бъде прехвърлено другаде.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата