Quantcast

Медия без
политическа реклама

Съдът отказа екстрадиция в Турция заради риск от изтезания там

Това е първият известен случай на недопуснато предаване на обвинен в криминално престъпление

03 Ноем. 2022
Pixabay

Софийският апелативен съд (САС) отказа да екстрадира обвинен за наркотици турчин заради лошите условия и нечовешко отношение към задържани и осъдени в Турция. Ако бъде върнат в родината си, Сеттар Руман може да бъде подложен на жестоко и унизително наказание, или да не бъдат гарантирани правата му, приемат съдиите Стефан Илиев, Иванка Шкодрова (докладчик) и Калинка Георгиева, разказва "Лекс". Магистратите се позовават на констатации в резолюция на Европейския парламент от 7 юни т.г. по отношение на Турция във връзка с политиките на ЕС за разширяване. Това е първият известен случай, в който български съд отказва да предаде на Турция обвинен в криминално престъпление заради констатации в доклад на ЕП за отношението към задържани.

Турските власти обвиняват 35-годишния Руман в търговия и доставка на наркотици през 2019 г. Делото било внесено в съда, но той не се явил, укрил се и бил обявен за издирване. Открит е у нас и властите в Турция поискали екстрадицията му. На 2 септември Софийският градски съд (СГС) допуска предаването на Руман. СГС констатира, че деянието, за което се иска екстрадиция, представлява престъпление и у нас и се предвижда над година затвор.

После посочва, че Руман не се ползва с предоставено право на убежище, нито има имунитет. Първата инстанция добавя, че от материалите по делото е ясно, че процесът срещу Руман се е водил, преди той да влезе в България. По повод подадената от турчина молба за закрила, СГС изтъква, че в нея няма изложени конкретни обстоятелства, които да сочат, че има опасност за него, ако бъде върнат в Турция. Такива не са били посочени и по време на съдебното заседание.

Апелативният съд обаче е на друго мнение. Тримата апелативни съдии отказват екстрадицията. Те цитират два текста от резолюцията на Европейския парламент, с които се осъждат принудителното екстрадиране, отвличанията и похищенията на пребиваващи извън Турция турски граждани, както и се изразява загриженост за отказа на Турция да изпълни препоръките на Европейския комитет против изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание. В документа се отправя призив към Турция да се придържа към политика на нулева толерантност по отношение на изтезанията и надлежно да разследва постоянните и достоверни сведения за изтезания, малтретиране и нечовешко или унизително отношение по време на ареста, разпита или задържането, за да се сложи край на безнаказаността и да се потърси отговорност от извършителите.

"Констатациите в посочения доклад са достатъчно основание за настоящия съдебен състав да приеме, че при предаване на исканото лице на турските съдебни власти, същият би бил подложен в молещата държава на насилие, изтезание или жестоко, нечовешко или унизително наказание, или да не са гарантирани правата му, свързани с наказателното производство и изпълнение на наказанието съгласно изискванията на международното право", пише в решението на САС.

Българската държава е нарушила международни конвенции и правни принципи, като е помогнала на Турция в преследването на няколко опоненти на режима в Анкара.

 

Ключови думи:

екстрадиция, Турция

Още по темата