Quantcast

Медия без
политическа реклама

Гешев изплака, че само той работи

Прокуратурата трябва да гони престъпниците, обяви правосъдният министър Крум Зарков

29 Септ. 2022
Булфото

Държава няма, закриването на спецправосъдието е довело до апокалипсис, прокуратурата е единствената институция, която работи. Такива тези разви главният прокурор Иван Гешев преди днешното заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет.

"Къде виждате държава? В това, че вчера дрогиран шофьор с висока скорост уби 22-годишно дете в Шумен (за инцидента - виж по-долу)? Може би виждаме държава в сгазените полицаи в Бургас или може би за случая на Околовръстното в София? От две години говорим, че това е, бих го нарекъл, социална епидемия, а парламентът не се занимаваше с реалните проблеми на българските граждани", изреди Гешев в типичния си стил, цитиран от БГНЕС.

В началото на годината "Дневник" потърси от прокуратурата официалните данни, на които се базират твърденията на Гешев за бума на престъпността. Прокуратурата отказа информацията и сега журналистите водят дело за достъп до данните.

Според Гешев спецпрокуратурата, закрита заради своята неефективност и съмнения, че изпълнява политически поръчки, е била най-ефикасното оръжие срещу престъпността, корупцията, организираната престъпност и тероризма. Главният прокурор продължи, че ще продължаваме да берем плодовете от тези решения на парламента, защото последствията не закъсняват. "Виждате ги в мигрантския натиск, в случая от снощи, когато кола с мигранти се заби в пункт за технически прегледи – в това, че наркотиците заливат улиците ни, а в последните месеци няма реализирана група за борба с организираната престъпност", добави главният прокурор.

Той каза още, че прокуратурата е една от малкото останали стабилни институции, която винаги е готова за сътрудничество с всички държавни институции. "Ние не робуваме на никакви корпоративни и частни интереси, ние работим в името на българския народ".

Гешев не пропусна да коментира и конституционното дело, инициирано от правителството, с което се иска Конституционният съд да тълкува правомощията му. Служебният министър Крум Зарков смята, че прокуратурата се меси прекалено във всички сфери на обществения живот, изземвайки функциите на контролните органи. Гешев пък твърди, че прокуратурата осигурява един от малкото механизми, с които гражданското общество да се защитава от административната безконтролност. "Държавните институции не работят, но те казват: Ние не си изпълняваме задълженията, но българските граждани и прокуратурата нямат право да ни питат работим или не работим и ние не искаме да го правим", допълни още главният прокурор.

"Разделението на властите е постановено с българската Конституция. Администрацията чрез изпълнителната власт контролира някои неща, а прокуратурата трябва да гони престъпници и да отменя актове, когато те не са законосъобразни. Това са нейните права според Конституцията, не според мен, така че е добре тя да се съсредоточи там, където трябва", контрира Зарков. "Мислите ли, че прокуратурата трябва да се занимава с качеството на сладоледа? Не!", даде пример министърът. Според него когато администрацията не си върши работата, може да се сезират както парламентът, така и десетки други органи. "Тежко на тази страна, в която прокуратурата е единственият орган, който може да си свърши работата по контрол и регулация, защото имаме например КЕВР, ЦИК, Комисия за финансов надзор и ако считаме, че прокуратурата може да прави всичко, то тогава за какво са ни те, за какво ни е и парламентът", попита Зарков.

Прокуратурата бди и е навсякъде около нас. Когато ядем сладолед, нямаме ток, секат се гори или някаква друга опасност надвисва в държавата. Ще рече човек, че другите институции няма да работят, ако прокуратурата не ги респектира.

Млада жена загина след катастрофа с 18-годишен дрогиран шофьор

18-годишен шофьор, който според първоначалната проверка за наркотици е карал след употреба на амфетамин, блъсна с волвото си друг автомобил, при което загина една от жените в него. Катастрофата стана снощи на един основните булеварди в Шумен - "Симеон Велики". Шофьорът е задържан за 24 часа. Той, както и спътникът му са невредими. Втората жена от другата кола в катастрофата е в болница, състоянието ѝ е стабилно. Загиналата й спътничка е на 22 години, студентка по екология в Шуменския университет. Според очевидци волвото се е движело с много висока скорост.

Още по темата