Quantcast

Медия без
политическа реклама

ЦИК пак опря до „Сиела” и „Смартматик” за машинния вот

Тъй като са неспособни да се справят сами, комисарите канят двете фирми на поръчка за 6.8 млн. лв. без ДДС

24 Авг. 2022ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Илияна Кирилова

За поредни избори Централната избирателна комисия (ЦИК) ще търси помощта на едни и същи частни фирми, за да организира и проведе машинното гласуване. Става въпрос за базираната в Холандия „Смартматик Интернешънъл Холдинг”, която произвежда използваните у нас устройства, и за българската „Сиела Норма”, която доставя машините. Със специално решение комисарите поканиха двете фирми да участват в процедура, с която да им възложат дейностите, свързани с машинния вот. Прогнозната стойност на обществената поръчка е в размер на 6 800 000 лв. без ДДС.

За поръчката няма да се провежда конкурс. От ЦИК използват, отново за пореден път, едно изключение в Закона за обществените поръчки – договаряне без предварително обявление. Това означава, че могат да възложат поръчката на фирми, които са поканили, без да обявяват конкурс. Законът позволява подобна процедура да се прилага само в случай, че съществува неотложна необходимост от възлагане на поръчката, спешността е в резултат от изключителни обстоятелства и е обективно невъзможно да бъдат спазени законоустановените срокове.

 

МИНАЛОТО

В ЦИК очевидно не са се подготвили отрано за провеждане на избори, макар че по закон те отговарят за това. Запознати с работата на комисията разказаха пред "Сега", че още в началото на годината са правени опити изборната администрация да развие нужния капацитет, за да прави сама изборите, а не вечно да разчита и да плаща на едни и същи външни изпълнители. Планирало се е да се обяви нормална обществена поръчка, която да позволи на множество участници да се включат в подготовката на изборите, така че "Сиела" да не монополизира всичко. Несериозно отношение и нежелание от страна на ЦИК да се модернизира обаче провалят тези усилия. В крайна сметка, в комисията обявяват "Сиела" за "незаобиколим фактор" и така на практика затвърждават монопола на частната фирма върху изборния процес. Нещо повече, ЦИК дори няма възможност да контролира ефективно какво прави и какво не прави външният изпълнител по време на изборите.

Но тъй като на комисарите им се налага да бързат презглава, те се обръщат към старите си познати, с които са работили преди, въпреки че миналата година имаха тежки сблъсъци със „Сиела”. Причината за конфликта беше скандалът около стотиците машини за гласуване, които внезапно изникнаха из страната в навечерието на изборите през ноември. От частната фирма твърдяха, че това са техни устройства, които искат да използват за свои цели. Бившите управляващи от ГЕРБ обаче използваха повода, за да всеят параноя и подозрения, че се правят опити от тогавашното служебно правителство да опорочи гласуването. Няма да е пресилено да се твърди, че това вероятно е притеснило и отблъснало много гласоподаватели.

Положението с машините за гласуване започва да изглежда абсурдно. На заседанието на Централната избирателна комисия (ЦИК) от 10 ноември вечерта стана ясно, че в страната се намират още 199 устройства, извън поръчаните от българската държава за изборите. "Това е откровено

 

ОПРАВДАНИЯТА

Сега ЦИК се оправдава за своята неподготвеност с „изключително кратките срокове” до предстоящите избори на 2 октомври, поради което „възникват съществени затруднения, дори невъзможност да изпълни нормално нормативно установените съгласно Изборния кодекс дейности, свързани с подготовката, организацията и произвеждането на тези избори”.

Става ясно, че комисарите са разговаряли за логистичното осигуряване на вота единствено с транспортното министерство и „Български пощи”. Останали са обаче недоволни от възможностите на пощите да организират транспорта на машините. По въпроса за конфигурирането, настройката и инсталирането на устройствата, както се спомена, ЦИК няма капацитета да покрие подобни дейности.

Затова тук на сцената отново са поканени да излязат „Смартматик” и „Сиела” – първата като производител на машините и автор на използвания от тях софтуер, а втората – защото е осъществявала логистичното осигуряване и техническата поддръжка на устройствата на минали избори.

„Правят ни на идиоти от много време.” Тази реплика на експремиера Бойко Борисов, макар и извадена от контекста, чудесно пасва на ситуацията, в която се намираме. Политици, чиновници и търговци наистина обръщат избирателите на глупаци с всичките скандали, трикове и

 

ПОРЪЧКАТА

В обществената поръчка се предвижда следното: да се инсталира демоверсия на електронната бюлетина на 500 машини; да се параметризират бюлетините, да се конфигурират, инсталират и настроят до 11 100 машини, както и да се осигури логистиката, транспортът и техническата поддръжка. Това се отнася до парламентарните избори на 2 октомври. Отделно от това са предвидени същите дейности за машинното гласуване на частични избори, които трябва да се проведат на 9 и 23 октомври т.г.

Още по темата