Quantcast

Медия без
политическа реклама

БСП сезира КС за достъпа до телефоните на граждани под карантина

22 Апр. 2020ОбновенаТАНЯ ПЕТКОВА
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Депутатите от БСП Крум Зарков, Георги Свиленски и Филип Попов внасят искането си в КС.

БСП сезира Конституционния съд с искане да бъдат обявени за противоконституционни новите текстове, с които се разреши на МВР да следи гражданите, поставени под карантина, чрез личните им мобилни устройства. Предложението за промени в Закона за електронните съобщения бе направено в противоречие с парламентарния правилник преди второто четене на закона и без предварително обществено обсъждане, твърдят от БСП.

В искането си до КС от БСП посочват, че текстове трябва да бъдат обявени за противоконституционни, тъй като създават възможност за злоупотреби и масово проследяване на голям брой хора и то не само по време на извънредното положение, а изобщо докато трае карантината. Зам.-председателят на червената ПГ Крум Зарков заяви, че проследяването на телефоните нарушава неприкосновеността на личния живот и тайната на съобщенията.

Левицата настоява още конституционните съдии да се произнесат принципно и по въпроса за промяната на закони през процедура между първо и второ четене на друг закон, който няма общо с тях - прийом, който управляващите от ГЕРБ напоследък използват все по-често. Зарков заяви още, че по този начин се правят "много лобистки поправки и законови недосмислици".

СЛЕДЕНЕТО 

Поправките, които бяха приети преди около месец, дават възможност на МВР да следи телефоните и интернет достъпа на хората под карантина, без да иска съдебно разрешение. Всъщност измененията са записани в Закона за извънредното положение, което бе въведено на 13 март, заради епидемията от коронавируса.

Новите текстове предвиждат телефонните и интернет оператори да са длъжни 6 месеца да пазят т. нар. трафични данни и във връзка с карантината, а не само за нуждите на националната сигурност и за предотвратяване, разкриване и разследване на тежки престъпления. Мярката ще се прилага за всички, които отказват и не изпълняват заповедта за задължителна изолация и лечение. Тя не е само за коронавируса и няма да приключи с извънредното положение заради COVID-19.

"Премахването на съдебния контрол отваря широко вратите да полицейски произвол и безконтролно следене на трафичните данни - кога, с кого, колко дълго разговаряме, откъде провеждаме разговорите си, как и къде се придвижваме", коментира пред "Сега" адвокат Михаил Екимджиев, след като бяха приети промените. "Това са изключително чувствителни данни от личната ни сфера, които сега ще бъдат достъпни на всеки полицай, без да не налага той да доказва, че това е в интерес на ограничителните мерки, свързани с извънредното положение", смята адвокатът.

Ключови думи:

БСП, КС, карантина, МВР

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?