Медия без
политическа реклама

Във “Възраждане” имат зелени сертификати, но протестират срещу тях

Проф. Андрей Чорбанов от ИТН готви провокация към пропускателния режим в НС

09 Яну. 2022
БГНЕС

Половината депутати от парламентарната група на “Възраждане” се канят да протестират срещу зелените сертификати, въпреки че притежават такива, показва разследване на bTV.

На последните избори партията получи 130 хил гласа и вкара в НС 13 депутати, като по време на кампанията и сега води отчетлива кампания срещу прилагането на зелените сертификати, а ваксините срещу ковид нарича “експериментална течност”.

Секретарят на партията Николай Дренчев директно заявява пред медиата, че не би препоръчал на никого да се ваксинира, и добавя: “както казва доц. Мангъров – докато нямам опрян пистолет в челото, няма да се ваксинирам”. Оказва се обаче, че Дренчев е ваксиниран на 19 август с еднодозовата ваксина на “Янсен”. Преди да бъде разкрит, Дренчев дори определя ваксините като “чудовищен социално-икономически експеримент”. 

Депутатът Иво Русчев също е ваксиниран - преди осем месеца

Стоян Таслаков също признава, че е ваксиниран. Направил това под “натиска” на семейството - за да предпази 94-годишния си дядо. В групата има още един ваксиниран - Даниел Петров. Той също се ваксинирал с “Янсен”

И четиримата ваксинирани депутати твърдят, че имат зелен сертификат, но не го използват.

Освен тях в групата има двама преболедували депутати и един, който в момента е под карантина. Всички те също би трябвало да имат зелени сертификати.

ПРОТЕСТ

Депутатът от "Има такъв народ" Андрей Чорбанов обяви пред Нова телевизия, че няма да покаже зеления си сертификат за достъп до Народното събрание въпреки взетото решение такъв да се изисксва. Решението за представяне на сертификати влиза в сила на 24 януари, но не се приема както от депутатите от "Възржаждане", така и от участващата в управленската коалиция "Има такъв народ". 

"Искам да видя как и от кого ще бъда спрян. Разглеждането на темата за зеления сертификат за парламента не беше свързано със законността. Според правилника на НС всеки депутат трябва да присъства на заседанията и никой не може да го ограничи", заяви Чорбанов.

Той за пореден път изложи позицията на ИТН, че сертификатите не са адекватна мярка за ограничаване на разпространението на вируса. "Ваксинираните боледуват изключително масово, хора със сертификати могат да заразяват други хора. Ние сме против зеления сертификат за когото и да е било, не смятаме, че е ефикасен", обясни Чорбанов. Той допълни, че работодателите са длъжни да осигурят безплатно тестване, ако въвеждат такова изискване за достъп до работното място. Не вирусът, а здравната система е причината за високата смъртност, счита Чорбанов.  

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Възраждане, сертификати

Още по темата