Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ваксината "Янсен" е спряна за САЩ и Европа заради съсиреци

България трябваше по план да получи първите 14 400 дози от този препарат в четвъртък

13 Апр. 2021Обновена
ЕПА/БГНЕС
С "Янсен" в САЩ вече са ваксинирани 7 млн. души

Фирмата Johnson & Johnson отлага за неопределено време доставката на своята еднодозова ваксина "Янсен" за Европа, като мярката влиза в сила незабавно. Това стана ясно от официално изявление на компанията, в което се казва, че ще бъдат проучени щателно случаите на странични ефекти при ваксиниране, при които в кръвта се появяват съсиреци. 

Няколко часа по-рано американските федерални здравни агенции призоваха за незабавно спиране на ваксинирането с "Янсен", след като шестима души в САЩ са развили рядък страничен ефект, придружен с кръвни съсиреци, в рамките на 3 до 16 дни след инжекцията. Всички шестима пациенти са жени между 18 и 48 г., съобщава "Ню Йорк таймс". Една от жените е починала, а друга - в Небраска, е хоспитализирана в критично състояние, заявиха властите.

Близо 7 млн. души в САЩ вече са ваксинирани с препарата на Johnson & Johnson и около 9 млн. други дози вече са пристигнали в САЩ, според данните на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

"Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) и CDC днес изработиха изявление, относно ваксината срещу COVID-19 на Johnson & Johnson. Препоръчваме пауза в използването на този препарат", обяви FDA в "Туитър" и анонсира, че ще даде пресконференция по въпроса.

Макар официално това да е препоръка, федералното правителство прекратява прилагането на ваксината във всички федерални пунктове за ваксинация. Властите очакват държавните здравни служители в цялата страна да приемат това като силен сигнал и те да направят същото.

Учени от FDA и CDC ще изследват заедно възможните връзки между ваксината и кръвните съсиреци и ще вземат решение дали трябва да се продължи с ваксинирането с този препарат. За утре е насрочено спешно заседание на консултативния комитет към CDC.

България трябваше да получи 14 400 ваксини "Янсен" на 15 април (четвъртък), според съобщение на здравното министерство. Това би било въобще първата доставка на ваксини срещу коронавируса от този производител.

В съобщението се казва още, че днес у нас са пристигнали и нови 19 200 дози от ваксината "АстраЗенека", като те веднага са били разпределени към регионалните здравни инспекции в страната.

 

Още по темата