facebook
twitter

Горещи новини

Трима руснаци и украинец са обвинени за свалянето на полет MH17

Един от главните заподозрени отрече проруските сепаратисти да стоят зад ракетната атака, при която загинаха 298 души
8353
ЕПА/БГНЕС

Международният разследващ екип назова и обвини трима руснаци и един украинец за свалянето на малайзийския "Боинг-777" над Украйна през 2014 година, съобщиха световните агенции. Заподозрените са руските граждани Игор Гиркин, Сергей Дубински и Олег Пулатов и гражданинът на Украйна Леонид Харченко. Те са обявени за международно издирване.Според разследващите заподозрените са докарали зенитната ракетна установка "Бук" от Русия в конфликтната зона в Източна Украйна. Ракетният комплекс е предоставен от въоръжените сили на Русия и е използван за свалянето на самолета над район под контрола на проруските бунтовници, обясниха от разследващия екип.

Майката на един от 298-те загинали във взривения във въздуха "Боинг-777" в полет от Амстердам за Куала Лумпур съобщи, че четиримата ще бъдат подсъдими на процес, който ще започне на 9 март 2020 г., предаде АП. Силене Фредрикс-Хохзанд, чийто син и приятелката му са сред жертвите, изрази облекчение, че пет години след трагичния за нея 17 юли 2014 г. някой ще бъде държан отговорен. Тя добави, че не очаква някои от обвиняемите да присъства на процеса. Украинската генерална прокуратура повдигна обвинения на четиримата посочени от международното разследване. Генералният прокурор Юрий Луценко обеща да бъде арестуван заподозреният украински гражданин Леонид Харченко. "Ще се опитаме да арестуваме този заподозрян и ще направим всичко възможно за тази цел", каза той в Холандия на пресконференция на съвместната следствена група, разследваща катастрофата. "Ако това бъде извършено успешно, ще организираме видеовръзка със съдебната зала в Холандия", заяви Луценко.

Началникът на холандската полиция Вилберт Паулисен каза, че срещу заподозрените са издадени международни заповеди за арест. Холандският прокурор Фред Вестербеке заяви, че международните следователи ще поискат Русия да разпита заподозрените. "Ние не възнамеряваме да искаме тяхната екстрадиция, тъй като законите на Русия и Украйна не предвиждат предаване на заподозрени", каза той.

Разследващият екип, съставен от детективи и прокурори от Холандия, Малайзия, Австралия, Белгия и Украйна, обяви миналата година, че без съмнение ракета от комплекса "Бук" е поразила Боинга от полет MH17 на Малайзийските авиолинии. Зенитният комплекс произхожда от руската 53-а зенитна ракетна бригада с база в Курск. Тогава Русия е отхвърлила тези твърдения и е декларирала, че нито един зенитноракетен комплекс не е прекосявал украинско-руската граница. Москва заяви, че ракетата, свалила самолета, е била на украинска територия от 1986 г. и оттогава не се е връщала в Русия.

Днес един от главните заподозрени за свалянето на пътническия полет отрече, че проруските сепаратисти стоят зад ракетната атака, в която загинаха 298 души. "Мога само да кажа, че бунтовниците не свалиха "Боинг"-а“, каза Игор Стрелков, известен също като Игор Гиркин, пред руската информационна агенция Интерфакс. Известен с бойното прозвище "Стрелков" Игор Гиркин е бивш полковник от Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия, който доброволно взе участие в проруския бунт през 2014 г. в Източна Украйна. Заемал поста министър на отбраната на самозваната Донецка народна република по времето на свалянето на малайзийския Боинг през юли 2014 г., Гиркин подава оставка през август 2014 г. при неизяснени обстоятелства, след което се връща в Русия, където губи цялото си влияние и изпада във финансови затруднения. Срещу него вече са били внасяни искове в САЩ през 2015 г. от роднините на загиналите пътници.  

146

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Вече не е важен Брекзит, а кой ще спечели войната на обвиненията

24.10.2019

АДЕЛИНА МАРИНИ

121 1
Украински журналист е осъден на 15 г. за шпионаж

24.10.2019

39
Московската патриаршия смекчи критиките към гръцката църква

18.10.2019

601 10

Коментари

Страници

Meto_ot_Interneto

"Международният" разследващ екип, в който не участвува Русия, но включва неонацисткия киевски режим. Към тоя екип наскоро се присъедини и уебсайта Белингкат.😁

Гласът

Защо трябва да включва Русия? Нали тя няма нищо общо с MH17 и източна Украйна? 

Pstr

"Международният" разследващ екип, в който не участвува Русия, но включва неонацисткия киевски режим. Към тоя екип наскоро се присъедини и уебсайта Белингкат.

Нормално. Все едно Хитлер да беше участвал в разследване на престъпленията срещу човечеството на националсоциалистите. 

Доси

Ми Русия трябва да бъде включена по много причини... примерно защото има подходящи специалисти, производител е на Бук всички модификации...или пък такива които разбират от самолети... има данни от радари и спътниково наблюдение... или пък може да играе коректив когато се залитне много по хайли лайкили... или пък защото явно се опитват да я направят страна по проблема, а може и да е...

И най-вече защото разслдването силно олеква когато в него НЕ взема участие руската страна. Силно започва да прилича на плитка политическа пропаганда, а за цялата трагедия все пак има виновни! 

Гласът

 пък може да играе коректив когато се залитне много по хайли лайкили...

Тук не става въпрос за "хайли лайкили" а за конкретен обвинителен акт. 

И най-вече защото разслдването силно олеква когато в него НЕ взема участие руската страна. Силно започва да прилича на плитка политическа пропаганда, а за цялата трагедия все пак има виновни! 

Защо си кривиш душата? Много ти се иска Русия да можеше от вътре да саботира и шпионира разследването, но холандците не се оказаха чак такива балами. 

 

Цял час а опорките още се бавят. Какво става? Загрижен съм. 

stefan111

Цял час а опорките още се бавят. Какво става? Загрижен съм. 

за сметка на това ти и подобните сте тук и чинно следвате вашите!  

letec55

А ми Украйна затова ли е включена? Защото има нещо общо с МН17?

Днес пърхате от логика... Желязна... Според която един заподозрян в извършване на престъпление може да участва в неговото разследване, а друг не може. 

 

И това ще мине

Тук някой ни внушава че избран "международен екип" без гласът на потърпевшият в екипа е глас божи.

Май някой се изтъква като по-висш от другите. Това е расизъм.

Платени чиновници със подходящите инструкции от шефа. А кой е шефа?

Очевидно е този който си позволява да нарушава всички международни закони и да остава без търсена отговорност. 

В случая....статията я оценявам като подвеждаща.

 

 

mitkomm

Някой да е очоквал, че няма да са виновни руснаците, а и този украинец сигурно е от Донецк...Не разбрах- тоя "Бук" на рамо ли са го донесли от Крим четеримата стрелци?Звучи ми много елементарно!

Iezuit
снимка на Iezuit

четиримата ще бъдат подсъдими на процес, който ще започне на 9 март 2020 г., 

 

Преди седмица - две тук някои твърдяха, че процес няма да има...

Напразни надежди...

Браво на разследващия екип!👍

Гласът

Игор Гиркин е бивш полковник от Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия, който доброволно взе участие в проруския бунт през 2014 г. в Източна Украйна.

"Взе участие" или "организира"? Той е и човека хвалил се за притежаването на БУК-ве дни преди свалянето и първи радостно съобщил за свалянето на "украински АН-26" (преди да разбере какво са сътворили). Сега ни лук ял ни лук мирисал. 

JollyRoger's

А защо не споменават и 7-те зимбабвийци?

“С дъх на партенки“ - очаквайте скоро по екраните...🐏💨

Iezuit
снимка на Iezuit

"Международният" разследващ екип, в който не участвува Русия,

Споко, Русия ще участва. Като укрие обвиняемите.😉 

JollyRoger's

От кого? Какви са правомощията на “екипа“, освен да ги пуска тънки, пронизителни и крачолодерни?🐏💨

Казуса
снимка на Казуса

Нищо.

Доси

"Ние не възнамеряваме да искаме тяхната екстрадиция, тъй като законите на Русия и Украйна не предвиждат предаване на заподозрени"

 

Ми да, много правилно решение. А освен това когато искаш екстрадиция май се налага да приложиш и съответните убедителни доказателства, а с тях работата е малко хайли лайкли и "у фейса има снимки"... 

Iezuit
снимка на Iezuit

Началникът на холандската полиция Вилберт Паулисен каза, че срещу заподозрените са издадени международни заповеди за арест. Холандският прокурор Фред Вестербеке заяви, че международните следователи ще поискат Русия да разпита заподозрените.

...

Генералният прокурор Юрий Луценко обеща да бъде арестуван заподозреният украински гражданин Леонид Харченко. "Ще се опитаме да арестуваме този заподозрян и ще направим всичко възможно за тази цел", каза той в Холандия на пресконференция на съвместната следствена група, разследваща катастрофата.

JollyRoger's

Низкоземните се опитват да подражават на баш сахибите, но до там. Пушеци и огледала. 

buratinob

Разследващ екип + Малайзия.

Скоро от Малайзия се оплакаха,че вече 5 години нямат достъп до материалите по разследването, вероятно не са достатъчно "компетентни"😂

geo_19

Следствието мощно зави до под кривата круша.

матея

 

 

 

                  Споко, Русия ще участва. Като укрие обвиняемите.

 

                        Споко . Русия отдавна участва като даде спътникови снимки и записи но нареждането е тя да бъде изкарана виновна . Нищо друго да няма , само фактът , че Украйна не забрани полетите над зоната на военните действия и точно на този самолет нареди да се сниши вече говори достатъчно .

IvanM

Той, разследващият екип, не бива ли да предостави доказателствата и материалите на някой прокурор, който да напише обвинителен акт. Той пък, актът, да бъде представен в съд, който да вземе решение, дали доказателствата са достатъчни и безспорни, за да допусне гледането на делото по същество. И чак тогава да насрочи дата

JollyRoger's

Добър “тайминг“ на партенкаджиите - утре Владимирович дава традиционната си пресконференция. Може да има и изненадки, последвани от поплаци и хълцания на “следователите“...🎃🎃🎃

Казуса
снимка на Казуса

Знаменателно в това отношение беше изказването на минпреда на Малайзия преди няколко седмици, че според него това разследване има за цел да обвини Русия.

Когато истината стане жертва на политиката, не храни надеждата за по-доброто в себе си.

Гласът

Правилно, когато истината стане жертва на руската политика не храни надеждата за по-доброто в себе си.

First Strike

Преди седмица - две тук някои твърдяха, че процес няма да има...

Напразни надежди...

Може ли цитат, доказващ това ти твърдение, моля!

Iezuit
снимка на Iezuit

Да, заповядай. Много къса памет имаш...

 

https://www.segabg.com/forum-topic/misteriite-okol...

 

 

Вт., 04/06/2019 - 20:17

mi6osp.

Казаното от премиера на Малайзия е очаквано и обяснява  защо няма и няма да има съдебен процес за гибелта на MH17.

Не може да се гледа сериозно на разследване на самолетна катастрофа, базирано само на информации и догадки , които пасват на хипотезата на разследващите и на поръчителите на разследването.

В съда такова "разследване" ще бъде разбито на пух и прах .

Всъщност причината да няма съдебен процес е, че при него защитата на обвиняемите ще  изясни с факти кой е свалил MH17 .

 

 

 

197(Отговор на #194)

Вт., 04/06/2019 - 21:15

letec55

Всъщност причината да няма съдебен процес 

... е и оставането му само на полето на пропаганднага война. На което поле истината не е нужна.

First Strike

Благодаря! Не съм чел всички коментари. 

letec55

Напълно в стила ти... В цитата казвам, че към момента на писането на постинга няма съдебен процес. Не казвам, че няма да има. 

А това, че ще има процес с нищо не променя констатацията ми, че случаят си остава само на полето на пропагандната война. Няма как да бъде другояче след като доказателствана са само записи от проведени разговори по телефона. Нищо друго, конкретно свързано с катастрофата. Абсолютно нищо. Какви БУКове, с какви номера, с какви цепки по ламарината, с какви колеленца, с каквито детайли ни занимават обилно вече три години - това няма нищо общо с катастрофата. По простата причина, че авиационно разследващите, подали удобно версията БУК (без значение какъв - руски или украински) не доказаха неоспоримо нито самия пуск, нито самия полет на ракетата към самолета. Не го доказаха, въпреки, че би било много лесно. А JIT също не се занимава с този явно за тях ненужен детайл.

Това са фактите, йезуите.  пред фактите боговете мълчат, но вие не сте богове. Вие сте... А бе знаете си какви сте...

Гласът

Нищо друго, конкретно свързано с катастрофата. Абсолютно нищо. Какви БУКове, с какви номера, с какви цепки по ламарината, с какви колеленца, с каквито детайли ни занимават обилно вече три години - това няма нищо общо с катастрофата. 

Идеална възмождност за Русия да розобличи лъжите срещу себе си, като подкани обвинените (поне един оттях) да се явят на процеса и защитят себе си и Русия. Даже може да им плати разноските за прескъпи адвокати. Дали ще го направи? Някой иска ли да познае?

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×