Медия без
политическа реклама

СЗО предупреди за появата на по-опасни щамове на коронавирус

Китай забрани на милиони хора да излизат от домовете си

02 Авг. 2021
Мартин Гецов

Разпространението на коронавируса в страни с малък процент ваксинирани увеличава вероятността от нови, по-опасни варианти, съобщиха от Световната здравна организация, цитирани от Франс прес, предаде БНР.

Това може да доведе и до намаляване на ефективността на съществуващите препарати. Затова държавите с големи запаси от ваксини срещу COVID трябва да ги споделят с други страни, призоваха от организацията. Около 3 милиарда дози ваксини са разпределени по целия свят, но само 90 милиона - чрез механизма COVAX.

Междувременно в Китай милиони хора бяха затворени в домовете си в понеделник, когато страната се опитва да ограничи най -голямото разпространение на коронавирус от месеци с масови тестове и ограничаване на пътуванията, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Китай в понеделник съобщи за 55 нови локално предавани случая на коронавирус, като огнището на бързо разпространяващия се вариант Делта достигна над 20 града и повече от дузина провинции. Местните власти в големите градове, включително Пекин, вече са тествали милиони жители, като същевременно отцепват жилищни райони и поставят близки контакти под карантина.

Централният град Джуджоу в провинция Хунан нареди на над 1,2 милиона жители в понеделник да останат вкъщи под строго блокиране през следващите три дни, тъй като се провежда общоградска кампания за тестване и ваксинация, гласи съобщение на властите. "Ситуацията е все още мрачна и сложна", казаха властите в Джуджоу.

Пекин блокира влизането в столицата на туристи по време на пиковия летен ваканционен сезон. Само „важни пътници“ с отрицателни тестове ще бъдат допуснати да влязат. Градски власти призоваха в неделя жителите "да не напускат Пекин, освен ако е необходимо".

В понеделник бяха съобщени нови случаи в популярната туристическа дестинация Хайнан, както и в опустошената от наводнения провинция Хенан, съобщиха националните здравни власти.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?