Медия без
политическа реклама

СЗО: Китай отказа да предостави данни за първите случаи на COVID-19

Гърция отваря първия ваксинационен мега център "Прометей"

14 Февр. 2021Обновена
ЕПА БГНЕС архив

Китайските власти не са разрешили на експерти от Световната здравна организация (СЗО) да изследват необработените данни за първите случаи на коронавирус. Това съобщава The Wall Street Journal, цитирайки микробиолога и експерт на СЗО Доминик Дуайър, предава Агенция Фокус.

Китайската страна е показала само няколко проби, но не е предоставила всички данни, които се считат за „стандарт за епидемиологично разследване“, оплака се ученият. Според Дуайър интерпретацията на такива данни става все по-ограничена, въпреки че „отсрещната страна може да смята, че това не е лошо“.

Той също така добави, че исканията за данни са свързани със 174 случая, идентифицирани във Ухан през 2019 г., като всички са били отклонени. Във връзка с това са избухнали разгорещени дебати между експерти на СЗО и китайските им колеги.

По-рано на 12 февруари бе съобщено, че международната експертна група на Световната здравна организация, която пристигна в Ухан, Китай, за да намери източника на разпространение на коронавирус, възнамерява да публикува предварителен доклад след посещението.

Всички хипотези за произхода на Covid-19 остават на масата след разследването на екип на Световната здравна организация в Китай. Това пък заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, след като Вашингтон обяви, че иска да преразгледа данните от мисията до Китай, предаде в същото време Ройтерс, цитирана от БНР.

Екипът, който прекара 4 седмици в Китай в дирене на произхода на коронавирусната пандемия, обяви по-рано тази седмица, че вече не разглежда въпроса дали вирусът е „избягал“ от лаборатория, което смята за крайно невероятно. 

Администрацията на доскорошния президент на САЩ Доналд Тръмп е посочвала, че подозира, че вирусът е дело на китайска лаборатория, което Пекин категорично отрича. 

„Някои въпроси бяха повдигнати по въпроса дали някои хипотези са отхвърлени. След като говорих с някои членове на екипа, искам да потвърдя, че всички хипотези остават възможни и искам допълнителен анализ и проучване“, обяви Тедрос. 

„Известна част от тази работа може да е извън обхвата на тази мисия. Винаги сме казвали, че тази мисия едва ли ще намери всички отговори, но тя добави важна информация, която ни води крачка по-близо до разбирането на произхода на коронавируса“, допълни директорът на СЗО.

Първоначален доклад с разкритията на мисията може да бъде готов следващата седмица, който ще бъде последван от окончателен доклад „идните седмици“. И двата документа ще бъдат публични. 

Мисията е обявявала по-рано, че основните ѝ хипотези са свързани с прилеп, но има няколко сценария как вирусът се е предал на хората, вероятно първо е преминал през друг вид или животно. 

Администрацията на Тръмп пък посочи лаборатория в китайския град Ухан, предполагайки, че именно оттам е тръгнал вирусът. Китай отдавна казва, че лабораторията никога не е разполагала с вируса.  Именно от Ухан в края на 2019 г. се появиха първите съобщения за „мистериозна пневмония“

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис посети първия ваксинационен мега център в северното атинско предградие Маруси, създаден, за да увеличи броя на ваксинациите в страната, съобщава вестник "Катимерини". Центърът "Прометей" ще отвори врати в понеделник и ще бъде първият от четири такива ваксинационни центрове в Гърция.

Това, от което се интересуваме, е гражданите да идват тук, да получат обслужването, което засужават, бързо и безопасно да се ваксинират и този процес да върви възможно най-бързо, заяви Мицотакис. Това ще приключи, когато значителен процент от нашите граждани се ваксинират, каза гръцкият премиер.

Мега центърът, разположен в изложбената зала "Хелекспо", в първата фаза ще работи от 8 часа сутринта до 8 часа вечерта с 48 ваксинационни пункта. Той ще е с капацитет 2400 ваксинации дневно през февруари. Това ще нарасне до 5760 ваксинации дневно, когато ще бъдат открити 96 ваксинационни пунктове. В първата фаза ваксинации ще се насрочват на всеки 15 минути.

Освен в Атина, втори ваксинационен център ще започне работа в понеделник в Солун в сградата, в която се помещава годишният международен панаир. През февруари неговият капацитет ще бъде 1000 ваксинации дневно и 6480 ваксинации дневно, когато бъдат отворени всички пунктове за ваксинация, пише "Катимерини".

- Президентът на Иран Хасан Рухани предупреди за "четвърта вълна" в страната след увеличаване на броя на случаите на заболели от Ковид-19 в някои региони. След няколко седмици с ниски нива на заразяване, някои градове в провинция Хузестан, на югозапад, сега са "червени" зони. Иран е страната в Близкия изток, най-силно пострадала от пандемията Ковид-19 с близо 59 000 жертви при над милион и половина заразени.

-  Около 2 000 души отново нарушиха забраната за демонстрации във Виена и протестираха в събота срещу мерките за ограничаване на коронавируса. Австрия беше затворена за трети път след Коледа. Изправени пред гнева на част от населението, музеите бяха отворени отново в понеделник, подобно на магазините. Училищата отново приемат ученици, два дни в седмицата.

 

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?