facebook
twitter

Горещи новини

София ще прехвърли грижата за спирките на районните кметове

208
Илияна Кирилова

Управляващите в София са решили да дадат пари на районните кметове за ремонта и поддръжката на спирките на градския транспорт, които са в лошо състояние, и за строителството на нови спирки, съобщи "Медиапул", цитирайки кмета Йорданка Фандъкова. Столичната община се е отказала от идеята това да стане с публично-частно партньорство под формата на концесия. Новият зам.-кмет по транспорта Кристиан Кръстев ще трябва да направи програма за подмяна и поставяне на нови спирки. Според Фандъкова вместо с концесия, това трябва да стане със средства на общината, които да се предоставят на кметовете на райони. Подобен опит имало през последните месеци на няколко места в столицата, като опитът бил оценен като успешен. 

Дадохме пари на районните кметове, те направиха процедурите и спирките, които са на прилични цени, вече са налични", обясни Фандъкова. В средата на миналата година Столичният общински съвет за пети път реши да задейства процедурата по отдаване на спирките в София на концесия. Правилата за това бяха приети, но процедура така и не беше обявена. Преди година и половина идеята беше на концесия за 15 години да се дадат 2600 спирки на градския транспорт. Предвиждаше се минималното концесионно плащане да е около 80 000 евро на година. Освен с покриването му, концесионерите му трябваше да се ангажират със срок за подмяна на спирките или поставяне на навеси, където няма такива. Частните стопани трябваше да печелят от отдаването под наем на 400 реклами и 300 павилиона към спирките.

Предходният опит за осигуряване на инвестиции в спирките на градския транспорт беше осуетен заради обвинения, че процедурата се прави за определени играчи, а интересът е овладяване на външната реклама и монопол при павилионите по спирките. В предизборната програма на Фандъкова присъства обещание за привеждане на всички спирки в София в добър и съвременен вид. 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

София пренебрегна исканията за повече инвестиции по райони
Срещата в СОС за водата на Перник приключи без резултат
Фандъкова не дойде на среща със софиянци за бюджета

17.01.2020

СВЕТОСЛАВ СПАСОВ

5219 23

Коментари

Ракурс
снимка на Ракурс

tc tc  как се дават губещи дейности...

защо има 15 + кметства?

ppipi7766

Трябва да се трудоустрои калинажа.

Скоро и квартални кметства ще се наложи да се направят.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×