Медия без
политическа реклама

Ще има "известно застрояване" в Борисовата градина

Повече няма да се строят сгради като "Златен век", зарече се главният архитект на София

06 Юни 2019
Илияна Кирилова

"Няма да има строителство в Борисовата градина. Да, ще има известно застрояване, но то ще е в границите на разумното", заяви главният архитект на София Здравко Здравков пред "Нова тв". Вчера вечерта имаше обществено обсъждане на новия план за парк.

"В този план се създава изцяло нова мрежа от зелени петна, говорим за изцяло нова зелена система. В частта на стадион "Юнак" се предвижда изграждането и на нова алейна мрежа. Има доста предложения по плана, които ще бъдат разгледани. След обобщаването може да се наложи преработка'', каза Здравков.

Той увери още, че около района на гара ''Пионер'' няма да се сече гора, тъй като там планът бил свързан с развитието на спортна база.

Относно спора около строежа на печално известния небостъргач "Златен век" от фирмата "Артекс", Здравков обясни, че в момента има издадена заповед за спирането му, която в момента е обжалвана от собствениците пред административния съд.

"Нека да изчакаме първо решението на съда и тогава да коментираме. Но е факт, че зад тази сграда стоят огромни финансови интереси'', посочи Здравков и добави, че строежът на сградата е следствие преди приемането на последните промени относно застрояванията на територията на Столична община.

"Повече такива сгради няма да се строят. Това е последният такъв случай'', заяви той.

Здравков говори и за ремонта на столичната улица "Граф Игнатиев". 

"Желанието на всички бе да се приключи ремонтът на улицата в срок, защото ремонтните дейности затрудняваха и търговците, които плащат високи наеми в тази част на града. Иначе строителите ще имат своята мобилизация и имам уверението, че ще оправят всички дребни детайли, така че предстои доста работа'', коментира той.

"Проблемите на "Графа'' тръгват още от самото проектиране. Може би в следващите проекти трябва да обърнем внимание към проектантсктото решение, защото много неща може да изглеждат добре на картинка, а в действителност да се окаже нещо съвсем друго. За следващите конкурси ще настояваме за изработване на прототипи и на макети, за да бъдем сигурни в крайния резултат'', обясни арх. Здравков.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата