Медия без
политическа реклама

САЩ ще командват силите си в Източна Европа от Полша

Вашингтон ще създаде специален център, който ще е разположен в Познан

26 Септ. 2019

САЩ ще създадат дивизионно командване в град Познан в Полша и оттам ще ръководят действията на своите войски на Източния фланг в Европа. Това съобщи министърът на националната отбрана на Полша Мариуш Блашчак, предава руската информационна агенция TACC, цитирана от Агенция Фокус.
„От Познан американският командващ генерал ще ръководи силите на САЩ както в Полша, така и в нашата част на Европа, т.е. на Източния фланг. Американските сили ще бъдат командвани не от Германия, както сега, а от Полша", подчерта Блашчак.
Президентите на Полша и САЩ Анджей Дуда и Доналд Тръмп на срещнаха в Ню Йорк в понеделник и подписаха съвместна декларация за разширяване на сътрудничеството в отбранителния сектор. В документа се посочва, че страните продължават „да работят по план за укрепване на военните връзки между Полша и САЩ, както и американските способности за отбрана и възпиране в Полша“. Декларацията предвижда увеличаване на броя на американските войници в републиката от 4,5 хиляди на 5,5 хиляди и разполагането им в шест военни съоръжения в цялата страна.
Центърът за бойна подготовка, който ще се използва от военнослужещи от двете страни, ще се намира в град Дравско-Поморск. В Познан ще има дивизионно командване, както и група за подпомагане на пехотата на САЩ. Във Вроцлав - въздушна база за товарене и разтоварване на самолети на ВВС на САЩ. В Ласк се планира да се създаде база за американската дронна ескадрила, а в района на Повидз - щаб на въздушна бойна бригада, батальон за логистична поддръжка и отдел спецсили, който също ще използва съоръжението в Люблин.
Понастоящем на територията на Полша е разположен многонационален батальон на НАТО от около хиляда военнослужещи, а също и американска танкова бригада с около 3,5 хиляди войници на ротационна основа.
 

Ключови думи:

Полша, САЩ, командване, войски

Още по темата