Медия без
политическа реклама

САЩ ще блокират "Северен поток 2" през военния си бюджет

24 Ноем. 2019
ЕПА/БГНЕС

Конгресът на САЩ е включил санкции срещу руския газопровод "Северен поток 2" в проекта на законопроект за бюджетните кредити и политики на Министерството на отбраната през 2020 г., предаде изданието Defense News.соm, цитирайки председателя на комитета на сената на САЩ по външните работи Джим Риш. Според изданието това може да се окаже начинът за спиране на проекта на руския президент Владимир Путин на стойност 11 млрд. долара, който планира нови газови доставки до Германия по дъното на Балтийско море. Санкции срещу западни компании, ако се включат в проекта за газопровода, ще са силен сигнал, но все още не е постигнато крайно споразумение по законопроекта.

"Причината за тази стъпка е в това, че прозорецът (за предприемането й) се затваря. По-голямата част от "Северен поток 2" вече е построена", коментира Риш. Според него налагането на санкции ще струва скъпо на строителните компании, участващи в строежа на газопровода и ще бъдат принудени да спрат работа по него. Това ще принуди Русия да търси алтернативни начини за реализацията на проекта си. Добавките със санкциите срещу "Северен поток 2" обаче още не са публикувани, но според сенатора те ще отразяват общото виждане за ситуацията с руските газопроводи от двете камари на Конгреса, на администрацията на президента на САЩ и на банковите комитети. Очакванията са санкциите на САЩ да засегнат компаниите, които са специализирани в полагането на тръби по морското дъно и които работят по "Северен поток 2" и другия руски газопровод "Турски поток" по дъното на Черно море.

В момента собственик на компанията, реализираща "Северен поток 2" е руската "Газпром", като плановете бяха половината от капитала после да бъде поделен по равно между пет западноевропейски компании. САЩ категорично се противопоставят на новия руски газопровод до Европа. Според редица руски, а дори и западни експерти, причината за това са опитите на Вашингтон да наложи своите доставки на втечнен газ на европейски пазар, коментира руското издание ТАСС.

Още по темата