Медия без
политическа реклама

САЩ издали заповед за задържане на иранския танкер "Грейс 1"

17 Авг. 2019
ЕПА/БГНЕС

САЩ са издали заповед задържане на иранския петролен танкер "Грейс 1", предаде БНР, като се позовава на световните агенции. Във федералната прокуратура във Вашингтон вчера е била получена заповед за задържане и конфискация на плавателния съд. Според нея танкерът с целия си петрол и сумата от 995 000 долара подлежат на изземване въз основа на жалба на правителството на САЩ. Плавателният съд продължава да е в Гибралтар.

САЩ твърдят, че в случая става дума за незаконен достъп до американската финансова система с цел да бъдат подпомогнати доставки по море за Сирия от елитното иранско военно подразделение - Корпуса на гвардейците на Ислямската революция. Корпусът е обявен от САЩ за чуждестранна терористична организация. Според американските съдебни документи корабът е извършвал плавания, чиято цел е била отвличане на вниманието, а мрежа от фирми паравани са помагали да бъдат изпирани милиони долари.

На 4 юли британски морски пехотинци задържаха танкера в Гибралтар по подозрение за нарушаване на санкциите на ЕС срещу петролните доставки за Сирия. В четвъртък гибралтарските власти отмениха заповедта за задържането му, но САЩ обжалваха в последния момент освобождаването на плавателния съд.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

танкер, САЩ, Гибралтар

Още по темата