Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Репортери без граници": Франция да отхвърли иска срещу "Биволъ"

29 Авг. 2019
Свободна Европа
Главният редактор на "Биволъ" Атанас Чобанов

Правозащитната журналистическа организация „Репортери без граници“ призова френските власти да отхвърлят Европейската заповед за разследване на главния редактор на "Биволъ" Атанас Чобанов, която бе издадена от българската специализирана прокуратура, съобщи Свободна Европа. В позиция, публикувана на официалния й сайт, организацията посочва, че разрешаването на разпит на Чобанов може да изложи на риск тайната на източниците и да наруши правата му.

„От българската прокуратура се опитват да злоупотребят с европейски механизъм за съдействие, за да сплашат изявен разследващ журналист“, каза завеждащият юридическия отдел на „Репортери без граници“ Пол Копен. Той коментира също, че изпълнението на заповедта би могло да доведе не само до нарушаване на тайната на източниците на Чобанов, но и до нарушаване на собствената му свобода на изразяване, което е и причината за призива към френските власти да не го позволяват. Според френското законодателство съдия може да откаже да съдейства за изпълнението на Европейска заповед за разследване, издадена от друга държава, ако реши, че са налице фактори, несъвместими с Европейската конвенция за правата на човека.​

Заповедта от специализираната прокуратура беше издадена във връзка с разследването срещу „ТАД груп“ заради хакерската атака срещу Националната агенция по приходите (НАП). Според „Репортери без граници“ е възможно от българската прокуратура да поискат конфискуването на документи, електронни устройства, както и сървърите на „Биволъ“, които съдържат поверителна информация, свързана с разследванията на медията.

Асоциацията на европейските журналисти – България също изрази позиция, че "следи с особено внимание действията на прокуратурата, свързани с журналисти, доколкото това може да има пряк ефект върху тяхната професионална работа и смразяващ ефект на автоцензура в колегията“.

“Не познавам Бойков, не познавам “ТАД груп, не съм комуникирал с тях”, каза Чобанов след издаването на заповедта от специализираната прокуратура ”Говорил съм с анонимен хакер, който предупреди, че Комисията за защита на личните данни е пробита. След като разговарях с него и получих доказателсва, предупредих КЗЛД за теча, а те го запушиха. Вследствие - получихме благодарствено писмо”.

Към момента в ареста, по обвинение в тероризъм, се намира собственикът на „ТАД груп“ Иван Тодоров, а със същото обвинение остават и двама служители във фирмата Кристиян Бойков и Георги Янков.

Още по темата