facebook
twitter

Горещи новини

"Репортери без граници": Франция да отхвърли иска срещу "Биволъ"

3265
Свободна Европа
Главният редактор на "Биволъ" Атанас Чобанов

Правозащитната журналистическа организация „Репортери без граници“ призова френските власти да отхвърлят Европейската заповед за разследване на главния редактор на "Биволъ" Атанас Чобанов, която бе издадена от българската специализирана прокуратура, съобщи Свободна Европа. В позиция, публикувана на официалния й сайт, организацията посочва, че разрешаването на разпит на Чобанов може да изложи на риск тайната на източниците и да наруши правата му.

„От българската прокуратура се опитват да злоупотребят с европейски механизъм за съдействие, за да сплашат изявен разследващ журналист“, каза завеждащият юридическия отдел на „Репортери без граници“ Пол Копен. Той коментира също, че изпълнението на заповедта би могло да доведе не само до нарушаване на тайната на източниците на Чобанов, но и до нарушаване на собствената му свобода на изразяване, което е и причината за призива към френските власти да не го позволяват. Според френското законодателство съдия може да откаже да съдейства за изпълнението на Европейска заповед за разследване, издадена от друга държава, ако реши, че са налице фактори, несъвместими с Европейската конвенция за правата на човека.​

Заповедта от специализираната прокуратура беше издадена във връзка с разследването срещу „ТАД груп“ заради хакерската атака срещу Националната агенция по приходите (НАП). Според „Репортери без граници“ е възможно от българската прокуратура да поискат конфискуването на документи, електронни устройства, както и сървърите на „Биволъ“, които съдържат поверителна информация, свързана с разследванията на медията.

Асоциацията на европейските журналисти – България също изрази позиция, че "следи с особено внимание действията на прокуратурата, свързани с журналисти, доколкото това може да има пряк ефект върху тяхната професионална работа и смразяващ ефект на автоцензура в колегията“.

“Не познавам Бойков, не познавам “ТАД груп, не съм комуникирал с тях”, каза Чобанов след издаването на заповедта от специализираната прокуратура ”Говорил съм с анонимен хакер, който предупреди, че Комисията за защита на личните данни е пробита. След като разговарях с него и получих доказателсва, предупредих КЗЛД за теча, а те го запушиха. Вследствие - получихме благодарствено писмо”.

Към момента в ареста, по обвинение в тероризъм, се намира собственикът на „ТАД груп“ Иван Тодоров, а със същото обвинение остават и двама служители във фирмата Кристиян Бойков и Георги Янков.

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Акция в старозагорски села приключи с 14 задържани

06.06.2020

2078 15
Прокуратурата привика бизнесмена Валентин Златев на разпит

06.06.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

7520 30
Франция ликвидира лидера на „Ал Кайда“ за Северна Африка

06.06.2020

777 2

Коментари

Сгугню
снимка на Сгугню

Случаят с предупреждението на КЗЛД и тяхната реакция е интересен и поучителен как трябва държавната администрация да работи с обществото.

Поздравления за КЗЛД, ако описаното в статията е вярно.

Slava
снимка на Slava

Никой не е над закона, вкл. и Чобанов. Няма от какво да се страхува.

Sapienti_sat

Гешев ли е закона или Пацо Терасата?

nottheone

ти ше кажеш - аз познавам един, над когото е.само началника ?

slaughter
снимка на slaughter

Аууууу , Слава тебе Господи , който даряваш с вяра!

JollyRoger's

Как кой - душманите на царщината Му и заговорниците срещу новия Му пророк Гешеф! Уджас! 

векилски

На кое точно викаш поръчка, ако не те натоварва, да обясниш...

векилски

Никой не е над закона, вкл. и Чобанов

Кога тва?!

Не и когато се отнася за гербавата номенклатура. Тогава закона е според гешевите и цацаровите мерки

TheExperience

Източник: bivol.bg: Разследван доставя боклука на Ковачки от Италия през Домусчиев

 

paragraph39

/:/Според френското законодателство съдия може да откаже да съдейства за изпълнението на Европейска заповед за разследване

................................................................................................................

Ко?!

Разследване на разследващ/журналист!/ ли?!

usmivko
  1. Корумпирания Юнкер и лцемерна Европа как осъдиха френските журналисти Антоан Делтур и Рафаел Але?  http://old.segabg.com/article.php?id=810942

Влез или се регистрирай за да коментираш

×