Quantcast

Медия без
политическа реклама

Първа отстъпка в София за въздуха - безплатни буферни паркинги

Общината се разбърза с гласуването на по-високия данък за автомобилите

10 Дек. 2019

След пет дни тежко замърсяване на въздуха в София Столичната община направи първа отстъпка към гражданите, за да ги стимулира да ползват градски транспорт - днес буферните паркинги към метрото са безплатни за всеки, който остави колата си там и използва градски транспорт. Общината за пръв път декларира и че следи актуалната обстановка, като при регистриране на среднодневни стойности над 200 микрограма на куб. м на поне две станции, има готовност да въведе „зелен билет“.

Колкото и софиянци да се задушават от смога обаче, стратегически поставените станции рядко могат да го уловят. Прогнозите също преобладаващо показваха чист въздух за тези дни, но за днес прогнозата бе актуализирана и от зелена за всички станции, вече "обещава" умерено замърсяване в "Хиподрума" и "Надежда", а чистият ден се отлага за пореден път за сряда.

Междувременно днес депутати на ГЕРБ трябва да внесат промени, с които да засилят санкциите за горене на отпадъци по искане на кмета Фандъкова. Това обещание обаче именно вчера отбеляза една година, откакто за пръв път се появи, така че предстои да се види докъде ще стигне този път - ГЕРБ са показали, че го забравят на първия по-ясен ден.

В комисиите на Столичния общински съвет пък започна обсъждането на новия данък върху замърсяващите автомобили. Вчера ГЕРБ го прокара в транспортната комисия само с един глас, като БСП, "Демократична България" и Борис Бонев гласуваха против. Днес предстои обсъждане в комисията по околна среда.

За пореден път общината призовава гражданите да не използват личните си автомобили, а тези, които се отопляват на твърдо гориво - да преминат на алтернативно отопление. Вчера в. "Сега" попита общината как кметът Фандъкова е отишла на работа, но отговор не получи. От няколко дни кметството рекламира и мобилното си приложение SofiAir, с което може да се следи за предприетите мерки, но то към момента дава само дежурните съобщения на "Московска" за извънредни проверки, без за тях да има някаква конкретна информация.

Още по темата