facebook
twitter

Горещи новини

Предпоследно: България и Гърция заедно ще пазят небето над Скопие

Президентът Радев и гръцкият премиер Мицотакис обсъдиха в Атина двустранното партньорство в сферата на сигурността и увеличения миграционен натиск към Европа
1442
Официален сайт на президента

България и Гърция заедно ще пазят небето над Скопие. Това става ясно от официално съобщение на българското президентство по повод среща между държавния глава Румен Радев и премиерът Гърция Кириакос Мицотакис.

Преди дни гръцката преса обяви, че Гърция измества България в охраната на небето на Македония. “България няма необходимите средства да се включи в споразумение за наблюдение на въздушното пространство на Скопие”, заяви само преди няколко дни гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос в интервю за вестник „Катимерини“, цитиран тогава от БГНЕС. Той настоя, че началниците на Генералните щабове на Гърция и Северна Македония трябва да подпишат такова споразумение за въздушното пространство, което е наложително към този момент и е в интерес на националния интерес на Атина. Само дни по-късно това споразумение бе факт. 

Само преди три месеца българският премиер Бойко Борисов се хвалеше, че България ще пази Македония с новите си 8 американски изтребители. "В България всички идват на учения – другите държави ги прескачат, но в България абсолютно всички идват. Имаме надеждна техника, която модернизираме. А и с колегата Зоран Заев говорихме миналата седмица – живот и здраве, сега, като придобием новите изтребители, ще пазим въздушното пространство и на Северна Македония“, заяви Борисов. Той посочи, че това ще е добре и за тях, и за нас. „Защото така или иначе тези самолети не могат да завият толкова близо и ходят над Северна Македония". Беше очевидно, че Борисов ще трябва да почака да охранява Скопие и Македония, още повече, че самолетите ще дойдат най-рано след три години.

Сега в историята се намесва и президента Румен Радев. Според съобщението на българското президенство за срещата в Атина, "двете държави споделят отношения на стратегическо партньорство и ще продължат да задълбочават сътрудничеството си в областта на отбраната, беше общата позиция на Румен Радев и Кириакос Мицотакис. Двамата постигнаха принципно съгласие Военновъздушните сили на България и Гърция да си сътрудничат и за охраната на въздушното пространство на Република Северна Македония".

Българският президент и гръцкият министър-председател откроили като общ приоритет укрепването на стабилността и сигурността в Югоизточна Европа, които изискват продължаване на подкрепата за европейската перспектива на страните от Западните Балкани, при изпълнение на критериите за членство и необратимост в процеса на развитие на добросъседски отношения в региона.

Те говорили и за партньорство между България и Гърция в сферата на сигурността и увеличения миграционен натиск към Европа. Двамата били единодушни, че отчетеното засилване на миграционните потоци в Югоизточна Европа изисква общи усилия от страна на засегнатите страни и своевременна реакция и подкрепа от страна на Европейския съюз за охраната на външните европейски граници. Румен Радев отново подчерта, че ЕС трябва да изработи план за действие в случай на рязко увеличение на миграционния натиск по сухопътните граници на съюза и България и Гърция следва да обединят усилия в тази насока.

Енергийната диверсификация, строежът на междусистемната газова връзка между България и Гърция и транспортната свързаност в региона, също били сред акцентите на разговора. Румен Радев и Кириакос Мицотакис обсъдиха и възможността българската страна да участва в бъдеща приватизация на пристанището в Александруполис.

На срещата била коментирана и ескалацията на напрежение в Близкия Изток и беше споделена обща позиция за намирането на мирно решение на кризисната ситуация.

Българският президент е на работно посещение в Гърция за участие в срещата на върха на държавните глави от групата „Арайолуш“, която ще се проведе утре в Атина.

13

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Първите български пилоти на F-16 заминават за САЩ

04.06.2020

828 14
Тръмп е подложен на безпрецедентни критики заради бунтовете

04.06.2020

Обновена

7050 165
Американски и гръцки изтребители летят над Скопие

29.05.2020

2739 24

Коментари

Диагностик

От кого ще пазим северномакедонците? 

 

Weiß

България и Гърция заедно ще пазят небето над Скопие

Небето, за никакви северонякакви не става въпрос.

Скрудж

От същите врагове от които сроред форумното мнозинство, трябва да се пазим и ние!

Снимката е трепач. Оставам с впечатление, че Радев, в почивката си ще прави по едно кръгче със самАлЬота около Македонията!

Stern

Когато гръцките пилоти се приземят след опазването на македонското небе, някой трябва да ги изкъпе.

nottheone

дано не се наложи да ги евакуираме с хеликоптери, че я има 2-3 летящи, я не. единия даже е зает за ключицата на цветето.

Хулиган

Май ще трябва още Фъ-та да купуваме авансово, за да не изоставаме от гърците...

http://www.drago.info/index.php/2019/07/21/avans-z...

Желязко Желев

        Македония С. ще е особенно щаслива от новината.Не си и дадох труда да чета статията.

Радев има само едно качество.Не може надмина Плевнелиев.Иначе е клише от всяхъде.И както е видно от новината за Македония,фатмашката му логика може да носи негативи за държавата ни

         Ма кой съм аз да давам акъл на оз генерал настоящ президент.Н.Талеб на такива нахалници като мен задавал въпроса; Колко печелиш?А колко си спестил?

         Признавам си 1/1000 и нищо не съм спестил.

марк

 

 

 

                И аз и северните македонци ще спим спокойни тази нощ ...

Johnny2965

Излиза, че това е признание, че не сме способни сами да пазим небето си.

Любопитkо

Ако не бяха затрили Доброславци, с три МиГ-21 одма обозпочавахме чистото небе на С. Македония....

вила

Буци дал поръчка за соколи, защото фърчила след пет години 

Любопитkо

Четв., 10/10/2019 - 22:41

Желязко Желев

        Македония С. ще е особенно щаслива от новината.Не си и дадох труда да чета статията.

Радев има само едно качество.Не може надмина Плевнелиев.Иначе е клише от всяхъде.И както е видно от новината за Македония,фатмашката му логика може да носи негативи за държавата ни

Правилно си постъпил, като не си прочел статията.

На теб четенето ти е противопоказно. 

А също така и нечетенето.

sega_reader

Въпрос: Кой, кога и за какво ще ходи над небето на СМ, че ние да го пазим ?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×