Quantcast

Медия без
политическа реклама

Полша може да напусне ЕС заради съдебната си реформа

17 Дек. 2019

Съдебната реформа може да предизвика излизането на Полша от Европейския съюз, се казва в изявление на Върховния съд на страната, цитирано от РИА Новости.

Спорът за съдебната реформа продължава вече няколко години, а мнозина наблюдатели от страната и чужбина смятат, че управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) се опитва да подчини съдебната система и да ограничи нейната независимост. Миналата седмица парламентаристите на ПиС внесоха изменения в Закона за съдилищата и Върховния съд, за да „накажат съдии, които надвишават своите правомощия“. Това предизвика силно недоволство както на опозицията, така и на значителна част от съдебната общност.

"Противоречието между законодателството на Европейския съюз и полското, което авторите на законопроекта инициират, вероятно ще доведе до факта, че структурите на ЕС ще започнат процедура за установяване на нарушения на задължения, произтичащи от договори в рамките на ЕС, и в крайна сметка – до необходимостта от напускане на Европейския съюз," се казва в изявлението на Върховния съд.

Върховният съд е убеден, че всички предложени промени „заслужават отрицателна оценка“ и „представляват реална заплаха за независимостта на полската съдебна система“. В изявлението се казва още, че предложените промени в крайна сметка ще доведат до отстраняване от професията на онези съдии, „чиито възгледи не съответстват на възгледите на управляващото мнозинство“.

Деканите на юридическите факултети на полските университети също изразиха опасенията си от промените в законодателството за съдилищата, като разпространиха изявление:

„Като адвокати и декани на факултети, които обучават бъдещи юристи, ние изразяваме дълбоката си загриженост относно противоконституционните решения, предложени в проектозакона от 12 декември 2019 г. (...) Ние вярваме, че наше задължение е да представим на обществеността общата ни позиция и да дадем сигнал на онези, които управляват в държавата, че приемането на предложените решения ще накърни основните принципи на органа, въз основа на които функционира Република Полша и които произтичат както от Конституцията, така и от законите на Европейския съюз“.

Полските власти проведоха съдебната реформа, заради която страната е заплашена с дисциплинарни мерки от Европейския съюз. Например Законът за Върховния съд, който влезе в сила през юли 2017 г., даде право на изпълнителните органи да удължат мандата на съдиите, след като навършат пенсионна възраст, която беше намалена до 65 години. Европейската комисия счита, че предоставянето на такива правомощия нарушава разпоредбите на договора с ЕС. Комисията се обърна към съда на ЕС с искане за временно спиране на полската реформа.

Ако съдът на ЕС установи нарушения, държавата трябва да изпълни решението му възможно най-скоро. В случаите, когато Еврокомисията прецени, че страната не е изпълнила решението, тя може да заведе ново дело с искане за парични санкции.

ЕК счита, че Полша, осъществявайки съдебната реформа, не е изпълнила задълженията си за предоставяне на ефективни средства за защита в независим и безпристрастен съд. ЕС пък счита, че новият дисциплинарен режим за съдиите в Полша подкопава независимостта на полските съдии, като не им предоставя необходимите гаранции за защита от политически контрол, както се изисква от съда на ЕС.

Още по темата