facebook
twitter

Горещи новини

С почти 5% намаляват продажбите на нови коли в България

659
Илияна Кирилова

Регистрациите на нови автомобили в България бележат спад от почти 5% на годишна основа през януари, показват данни на Европейската асоциация на производителите на автомобили. Според информацията през първия месец от годината са регистрирани общо 2344 нови автомобила, като през същия период на миналата година техният брой е бил 2465, съобщава "Инвестор".

Европейският автомобилен пазар също отбелязва по-бавен старт, като на годишна база понижението е от 4.6%. Въпреки това с регистрирани общо 1.2 млн. автомобила това е вторият по големина брой за този месец от годината от 2009 г. насам.

Това е пети пореден месец на спад, което е притеснителен знак за икономиките на континента, който е изправен пред рецесия в Италия, предсрочни избори в Испания и излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Търсенето на нови автомобили намалява почти в целия блок, включително в петте най-големи пазари в ЕС. Най-голямо е понижението в Италия и Испания (съответно 8% и 7.5%), като по-умерено е в страни като Великобритания (1.6%), Германия (1.4%) и Франция (1%).

„Европейският цикъл на търсене на автомобили достигна своя връх“, заяви анализаторът на Bloomberg Intelligence Майкъл Дийн. В същото време ръководителят на най-влиятелния германски синдикат прогнозира, че заетостта в автомобилния сектор на страната ще отбележи връхна точка през 2019 г.

Автомобилните производители са изправени пред още проблеми и заради опасността от Brexit без сделка. "Renault SA" предупреди по-рано тази седмица, че ще може да изпълни прогнозите си, само ако Великобритания излезе от ЕС със споразумение. От "Ford Motor Co" също посочиха, че един евентуален „твърд“ Brexit ще има „катастрофални“ последствия.

На този фон "Audi" и "Porsche" – две от успешните марки на "Volkswagen', отбелязаха двуцифрени спадове.

И през януари марките на германската компания остават най-продавани в Европа с пазарен дял над 24%. За първия месец от годината са продадени общо 296 693 автомобила. Това представлява намаляване на продажбите от 6.4% на годишна основа.

На второ място с дял от 16.8% е френската "PSA Group", която е продала 206 521 автомобила, като това е спад от 2.3% на годишна база. Трети с дял от 9,6% е "Renault Group", чиито продажби за месеца възлизат на 117 393 автомобила, като тук спадът е от 0.9%

 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Електрическият Jaguar стъпи на пазара в България

13.06.2019

396
Лондон не бил готов за Брекзит без сделка

13.06.2019

671
Британците обединяват сили с BMW

13.06.2019

193

Коментари

Solace

Не е заради данъка. Ако изкарат справка колко от новите МПС са на фирми (които с амортизации си намаляват данък печалба, примерно) и колко - на физически лица, ще видиш интересни числа...

helendi

У наше село,продажбата на нови коли е спаднала почти на 100%

Влез или се регистрирай за да коментираш

×