Quantcast

Медия без
политическа реклама

Пак откриха емигранти в хладилен камион от България, сега в Гърция

04 Ноем. 2019
БНТ

41 нелегални емигранти бяха открити в хладилен камион в Северна Гърция, съобщи БНТ. Камионът е с български регистрационен номер - от Пазарджик. 

Емигрантите са били открити при рутинна полицейска проверка. За техен късмет хладилната инсталация не е била включена. Седем от спасените са откарани в болница с дихателни проблеми, останалите са в стабилно състояние. Повечето от хората в камиона са били афганистанци, а също по един иранец и сириец. Шестима са непълнолетни. 

Шофьорът е грузинец. Той е задържан на пункт за плащане на пътни такси при град Ксанти. Негов спътник в кабината, който е от Турция, е успял да избяга и се издирва.

От кадри на гръцки медии ясно се вижда, че камионът е с българска регистрация - пазарджишка. Според БНТ, камионът е регистриран на името на транспортна фирма. Търговският регистър показва, че фирмите с такова име в България са две - в Пазарджик и в София.

Собствениците на пазарджишката фирма отрекоха пред БНТ камионът да е техен и препратиха към другата фирма с това име. Според Търговския регистър софийската фирма е регистрирана на адрес в жилищен блок в столичния кв. "Илинден". На адреса обаче не отговаря никой

Пред БНТ от МВР неофициално са заявили, че със случая се занимават гръцките власти и българските власти не могат да дадат информация.

Това е втори случай само в рамките на 10 дни, при който камион, регистриран в България се оказва замесен в нелегално превозване на мигранти. В края на октомври в Англия бе намерен хладилен камион с варненска регистрация, в който имаше 39 трупа на емигранти от Виетнам. Шофьорът му бе северноирландец.

Ключови думи:

емигранти, камион, Гърция

Още по темата