Медия без
политическа реклама

НЗОК чисти дълговете си за лечение на българи в чужбина

13 Дек. 2019
Илияна Кирилова
Жени Начева

НЗОК има възможност да покрие всички просрочени задължения дължими за лечение на български граждани в чужбина. Това обяви след заседание на надзорния съвет на НЗОК неговият председател Жени Начева, цитирана от clinica.bg. Към момента просрочията на касата към чужди здравни фондове са над 80 млн. лв. Тези дългове ще бъдат покрити чрез преразпределение на средства от оперативния резерв и на база на преразпределение на приходите. „Това означава че касата вече няма да има просрочени задължения през 2020 г. и занапред ще плащаме само задължения, които са текущо възникнали", обясни Начева.

Както "Сега" писа, все повече българи се лекуват в страни от ЕС за сметка на нашата здравна каса. През 2017 г. здравната касата е получила искове за възстановяване на разходи за лечението на 24 270 българи в страни от ЕС за почти 94 млн. лв. През 2018 г. случаите са вече 26 308 за 100 млн. лв. Тази година само до края на септември исковете са 24 141, като все още няма данни колко струва лечението на пациентите.  

Касата е длъжна да плаща за три вида лечение в ЕС. Първото е по т.нар. европейска здравна карта - за осигурени у нас, които при пребиваване в страни от Евросъюза имат нужда от спешна и неотложна помощ. Друга група са разходите за т.нар. временно пребиваващи. Те бележат ръст - на фона на съмнения, че има схеми за източване на българската здравна каса от лекари, които практикуват в ЕС. Става дума за формуляр S1, който осигурява лечение на командировани, а също и на пенсионери, които гостуват на роднини, работещи в ЕС. Тази категория хора са осигурени у нас, но при временно пребиваване имат право на пълен обем лечение, което се предлага от тамошните каси. Сметката обаче се плаща от нашата НЗОК. Третата група са хората, които пътуват за планово лечение с разрешение на касата - когато у нас няма такава терапия или липсва необходимата апаратура.

Ключови думи:

лечение в чужбина, НЗОК

Още по темата