Quantcast

Медия без
политическа реклама

Нетаняху има време до утре да избегне предсрочни избори в Израел

28 Май 2019
ЕПА/БГНЕС

Израелският парламент гласува вчера да се саморазпусне. Вотът е предварителен и трябва да бъде потвърден в сряда, което означава, че премиерът Бенямин Нетаняху има два дни да избегне предсрочните избори, предадоха агенциите. 

Предишният генерален вот се проведе миналия месец, но досега не е съставено правителство. Срокът му е до 21:00 часа в сряда вечер - тогава приключват шестте седмици, дадени му от президента Реувен Ривлин. 

Нетаняху е на власт в последното десетилетие и е изправен пред дела за корупция, но въпреки това спечели изборите. Проблемът му се оказаха несъгласие с крайнодясната ултраордоксална партия "Наш дом Израел". Лидерът ѝ и бивш министър на отбраната Авигдор Либерман иска да се направи изключение от задължителната казарма за ултраортодоксалните евреи, обучаващи се в семинарии. Това блокира коалиционните преговори.

Нови предсрочни избори не са необходими, заяви Нетаняху и обеща да направи всичко необходимо, за да може родината му да има ново правителството в оставащите 48 часа. "Не си заслужава да се ходи на предсрочни избори, които ще парализират цялата страна за нови шест месеца. Имаме още 48 часа. Можем да реализираме волята на избирателите и да създадем ново правителство", каза премиерът в свое изказване пред парламента (Кнесета).

На 29 май изтича срокът от 42 дни, които има Нетаняху да състави ново правителство. юПрез последните дни се появиха спекулации, че на 3 септември ще има нови предсрочни избори. Това ще е прецедент в 71-годишната история на Израел.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?