Quantcast

Медия без
политическа реклама

На пазара на ток има олигопол

Бизнесът е "за" отделна платформа за търговия за големите фирми потребители

10 Юли 2019
Илияна Кирилова

 

Идеята на министъра на енергетиката Теменужка Петкова за обособяване на платформа на Българската независима енергийна борса (БНЕБ), предназначена само за голямата индустрия, е стъпка към решаване на проблема със скъпия ток за бизнеса, но не е достатъчна. Това коментира зам.-председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Румен Радев пред NOVA. Петкова лансира предложението по време на вчерашната дискусия в парламента. 

„Това дори е по-маловажна стъпка от най-важната стъпка – премахването на регулирания пазар. Всяка стотинка допълнително за мегаватчас изземва от бизнеса между 170 и 190 млн. лв. годишно. Това са огромни суми“, обясни Радев. Той изтъкна, че все пак бизнесът принципно дава съгласието си за създаването на подобна платформа. „Създаването на подобен сегмент ще пренасочи възможността енергоинтензивната индустрия, която е основен потребител на електрическа енергия, да има възможността на двустранно договаряне и директно да постига цени и съответно доставки с производителите. Това е съществена разлика“, посочи зам.-председателят на АИКБ.

Той коментира темата с монополизирането на пазара и доминацията на един или няколко търговци на него. „Моето убеждение е, че кръгът на заинтересовани лица от по-високите цени на тока изглежда е по-голям, отколкото си мислим. Изглежда кръгът на заинтересованите лица успява и набира поддръжници сред търговската гилдия. Това се вижда дори по съществуващите договори, които стават все по-популярни. Проблемът вече не е само в Христо Ковачки”, казва той.

Радев обясни, че "бомбата" е заложена още преди две години. „Допусна се в дълъг период от време, още в края на 2017 г. , да се търгуват количества за 2019 г. Това е непосредствено преди въвеждането на задължението всички да излязат като производство на енергийната борса. И от тогава започнаха за 2019 г. едни запълвания на капацитети, които към началото на тази година практически изчерпаха количествата за 2019 г. И се създадоха впечатления за дефицити. Но не става дума за физически дефицит. Нищо съществено не се е променило в енергийния баланс. Става въпрос за търговски дефицити“, категоричен е Радев.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?