Quantcast
И Белгия маха ограниченията за българи | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

И Белгия маха ограниченията за българи

МЗ започва кампания за ваксиниране на ромите
Обновена
2 451
 Илияна Кирилова
Всички здравно-неосигурени хора у нас ще могат да се ваксинират безплатно при личните си лекари, обяви зам.-здравният министър

Белгия премахна ограниченията, свързани с пандемията от коронавирус, за влизащите в страната български граждани, съобщи външното ни министерство.

По информация на посолството ни в Брюксел България вече фигурира в списъка със страни от „зелена зона“ за пътуване, който е публикуван на сайта на Федералната служба за външна дейност, външна търговия и сътрудничество за развитие на Белгия. Поради влизането ни в зелената зона на заболеваемостта ограниченията за българи бяха премахнати и от Испания и Кипър.

За пристигащите от „зелена зона“, в това число и от България, отпада задължението за представяне на отрицателен тест, документ за ваксинация или за преболедуване на COVID-19 при пристигане в страната и не се налага карантина. 

Остава в сила изискването за попълване на Формуляр за локализация на пътниците Passenger Locator Form – PLF. Всички граждани, пътуващи за Белгия със самолет, кораб, автобус или влак, трябва да попълнят и изпратят по електронен път в рамките на 48 часа преди пътуването (но не по-рано от 48 ч. преди пристигането си в Белгия), формуляр Passenger Locator Form (PLF), достъпен на адрес: https://travel.info-coronavirus.be/public-health-passenger-locator-form.

 

КАМПАНИЯ

Министерството на здравеопазването започва кампания по информиране на ромското население за ползите от ваксинацията срещу коронавирус. Това обяви на брифинг зам.-здравният министър Александър Златанов след работна среща със здравни медиатори.

До момента около и под 10% от ромите са имунизирани, затова целта на днешната среща е била да се изведат проблемите, свързани с ниската имунизация сред тази група, както и да се очертаят стъпки, чрез които да се увеличи имунизацията. "Към момента е много подходящ периодът - ниска заболеваемост в страната, ваксини налични всякакви. И с цел да предпазим всички българи от една бъдеща вълна, много важно е хората да бъдат имунизирани", коментира той.

Златанов посочи, че все още съществуват митове сред ромското население - хората са уплашени, имат грешна представа, страхуват се от странични последствия, вредни за здравето. По думите му, първата стъпка е за информиране на тези хора с вярна информация по различни начини - чрез хората, които те уважават и са авторитети сред тях, хора от шоубизнеса, на които те подражават, духовниците, които проповядват. Второто нещо е да се направи ваксинацията за тях безпроблемна. "Да знаят, че могат да се имунизират във временните имунизационни пунктове или при личните им лекари. На хората, които са здравно неосигурени, няма да им струва нищо посещението при личен лекар за получаване на доза ваксина", категоричен беше зам.-министърът, който уточни, че това се отнася за всички здравно-неосигурени граждани у нас.

Медиаторите са започнали работа още днес, стана ясно още от думите му. На 10 дни здравното министерство ще прави повторни срещи с техни представители, за да се проследява ефекта от действията им. "Кампанията започва сега, тя вече тече, но сега се опитваме да извадим приоритети и да им дадем насоченост. Тя ще продължи, ще се променя, с цел висока информираност и повишаване имунизацията сред всички, включително и сред ромите", посочи той. Към момента отделен бюджет за нея няма. "Не предвиждаме финансово стимулиране за поставяне на ваксини нито сред ромското, нито българското насление", коментира още Златанов.

"Ромите мислят, че някой ще ги чипира, проследява, затова е този здравен нихилизъм сред тях, не се инересуват от реалната ситуация, а се очаква 4-та вълна", коментира Христо Николов, медиатор в РЗИ, който ще се включи в кампанията на МЗ. "Това е процес, който върви отдавна, започнали сме да убеждаваме от първия ден, в който дойдоха ваксините", заяви още той.

 

Скептицизъм

"В България лекарите са една от основните прослойки, която не убеждава и е скептик по отношение на ваксинирането. Лекарският съюз трябва да стегне редиците си. Недопустимо е в лекарското съсловие да има само 20% ваксиниране", коментира пред БНР д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Университета в Берн. Според него това е "много тъжно и ние сме шампион в това отношение". "Нямам обяснение. За мен това е нещо изумително", заяви той.

Относно оповестените вчера изследвания на "Цибалаб" за антитела, които показват, че 43% от населението у нас се е срещало с COVID-19, Илиев посочи, че тези проценти са "нереалистично високи", както и че не може да се разчита на подобни данни, тъй като те не са представителни. Според него изследването трябва да обхваща хора, които не са били в лабораторията заради съмнения, че са болни или са имали друг проблем. Скритата бройка може да се установи от случайни проби на хора, които дори не са имали дори притеснения, че са болни, смята той.

"За да бъде представителен резултатът, е необходимо предварително планиране и на случаен принцип, от всички региони на страната хомогенно да се обхване определен брой хора. Именно, за да знаем наистина доколко сме заплашени от следваща вълна, е необходимо това проучване да се проведе и то по всички правила. Новата база данни, която ще събира здравният министър, ще даде ценна информация, но това няма нищо общо с въпроса доколко хората са резистентни", допълни той.

Илиев изрази опасение, че данните от вчерашното проучване ще бъдат използвани от много хора, които твърдят, че нямаме нужда повече от мерки, а ваксинирането е предостатъчно. "Много се опасявам, че предстоящите избори ще ни доведат в ситуация, в която определени партии, които използват анти-Covid и антиваксиналната концепция и стратегия като основа на предизборната си кампания. Бихме имали доста несериозен подход към заболяването, а това ще е проблем през есента и зимата", коментира д-р Аспарух Илиев. 

 

Данните днес

За последното денонощие у нас са регистрирани 120 нови случая на коронавируса при 16 070 направени теста, показва Националната информационна система. В 5 области на страната - Пазарджик, Разград, Силистра, Търговище и Хасково, няма нито един новозаразен. Починали са 10 души, а излекуваните са 370. Ваксинираните са се увеличили с 8505 души. Така общият им брой нараства до 1 668 677, от които 753 375 са с пълен цикъл на ваксинация.

 

Имунизация на децата

89 български деца на възраст между 12 и 15 години вече са били ваксинирани срещу COVID-19, съобщи Нова ТВ. От здравното министерство обявиха, че считано от 3 юни, ваксината на Pfizer/BioNTech вече е позволена и за деца над 12 години. Ваксинацията ще се осъществява при личните лекари и във всички ваксинационни пунктове.

 

 

Още

И в Италия протестираха срещу ковид пропуските

25.07.2021

1620
"Галъп": Близо 60% е одобрението към служебното правителство

25.07.2021

1856
Здравният министър: Ваксинацията трябва да остане доброволна

25.07.2021

Обновена

3660