facebook
twitter

Горещи новини

Лукашенко във Виена: В Беларус няма проблеми с правата на човека

555
ЕПА/БГНЕС

Президентът на Беларус Александър Лукашенко защити положението с правата на човека в своята изолирана страна по време на посещение в Австрия, предадоха агенциите.

Лукашенко каза, че страната му е "защипана като от клещи между Изток и Запад". "Въпреки това понякога се справяме много добре", каза той пред репортери по време на съвместна пресконференция с австрийския президент Александър ван дер Белен. Попитан за правата на човека в неговата страна, той каза: "Това е страна, в която човек може да е спокоен в мир и сигурност." "За да оцелеем, използвахме различни методи, но никой не може да каже, че те не са били демократични или са вредили на хората на Беларус", добави той. Ван дер Белен, който посети Беларус миналата година, заяви, че двамата са обсъдили много въпроси, включително кризата в Украйна, надявайки се да "задълбочат" отношенията си.

Австрия също беше препоръчала Беларус - единствената европейска държава, която все още използва смъртно наказание - поне да въведе мораториум върху смъртното наказание. Лукашенко отговори, че смъртното наказание може да бъде отменено само с референдум и един, който беше проведен през 1996 г., отхвърли отмяната на най-тежкото наказание. Той допълни, че от тогава няма промяна в мнението, което прави ненужно провеждането на нов референдум. Ван дер Белен, чиято страна не е член на НАТО и често се представя като неутрален посредник между световните сили, заяви, че вижда "известно сближаване" между Беларус и ЕС. Лукашенко каза, че ЕС „става важен политически и бизнес партньор за нас“. Лукашенко е бил в Австрия частно, когато кара ски със семейството си през 2002 г. Курц му подари чифт ръчно изработени дървени ски по време на мартенското си посещение в Беларус.

Президентът на Беларус се стреми към по-тесни връзки с Европейския съюз на фона на ново напрежение с Русия. При първото си пътуване до член на ЕС преди повече от три години Лукашенко се срещна с австрийския президент Александър Ван дер Белен. Тогавашният канцлер на Австрия Себастиан Курц посети Беларус през март. Често описвана от своите критици на Запад като "последната диктатура на Европа", Беларус е била мишена на западните санкции заради лошото положение с правата на човека и липсата на честни избори. 65-годишният Лукашенко рядко пътува до други европейски страни. Въпреки това през последните години Западът и Беларус се стремят да подобрят връзките си, докато едновременно с това Кремъл настоява за по-тесни отношения между Москва и Минск. Русия е най-близкият съюзник на Беларус и двете страни сформираха номинален "съюз" с тясно търговско и военно сътрудничество.

„Репортери без граници“ класира Беларус на 153 място от 180 държави в световния си индекс за свобода на печата и страната все още не е част от Съвета на Европа, водещият орган за човешките права на континента.

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Картонени корони "в чест" на клетвата на Лукашенко

24.09.2020

990 33
Лукашенко тайно положи клетва като президент

23.09.2020

482 15
Срещата на върха в ЕС се отлага заради коронавируса

22.09.2020

Обновена

944 1

Коментари

ЗИП
снимка на ЗИП

Путин още не мое да избере кво точно да праи с това  "държавно образувание".

 

Една от кулите го съветва за "субект на РФ",  друга от кулите предлага "конфедерация" с опция това да бъде инструмент чрез който Путин да стане президент на "нова държава" през 2024г...

 

Във всеки случай всички анализатори са категорични :

 

След Лукашенко Беларус най-вероятно ще изчезне от политическата карта на света !

 

В образуванието на Батка има само една Батка. Друго там нема. 

 

Никфи други институции. Батката се занимава с проблемите и на  енския колхоз и на  върховния съд....

 

:)

 

 

bay Dragan

Ъм той кът Наща Батка.

Скрудж

А в образованието на П...а, колко п....и може да има?

Wolf ACE

Последните думи на тов. ЗИП съвпадат на 100% с положението в една държава, която е на 117 място по свобода на словото в цитираната класация. И там има само една Батка, дето се занимава и с международното положение, и с уволнението на директора на н-ската болница, и с изгонването на президента на футболната федерация...

harmless
снимка на harmless

Нещастна държава с неадекватен диктатор. За сметка на това, задунайците си мрат България да бъде като беларус.

Boris65

И най лошото, за радлика от нас щастливите - България, Украина, Косово, Грузия , Афганистан, Ирак , Хаити , нещастниците не бягат от Беларус !

Скрудж

Да, бе да ?

lalluger

Много нещастни, но колегите ми се натискат за работа в Беларус. Евтино, много чисто (буквално), възпитани в чистота и ред хора. Децата ги вземат и на автостоп за училище без да се притесняват. Истински храни и напитни - всичко е вкусно, както при нас преди. Спокойствие и сигурност в ежедневието.. Цивилизация!

дъртреалист

Че какво знаем за Беларус, че го коментираме?

Влез или се регистрирай за да коментираш