Медия без
политическа реклама

Ковид превърна Пекин в призрачен град

Китайската столица съобщи днес за 49 новозаразени

09 Май 2022
БГНЕС
Един от централните бизнес райони на Пекин е безлюден заради затягането на ковид мерките.

За последното денонощие Пекин се превърна в призрачен град. От днес жителите на 22-милионната китайска столица ще трябва да работят от вкъщи, тъй като в града бяха затегнати ковид мерките, предаде ''Франс прес''.

Вече два месеца Китай се бори с поредната епидемична вълна. Броят на заразените остава малък в световен мащаб и в сравнение с предишните вълни на заразата, но китайските власти стриктно въвеждат политиката за ''нулев ковид'', обявявайки локдаун за цели градове дори случаите да се броят на пръстите на едната ръка.

След многомилионния Шанхай, който е в локдаун от началото на април, от една седмица и в Пекин са в сила ограничения в ''шанхайски стил''. Много обществени места като ресторанти, кафенета, спортни и фитнес зали бяха затворени.

Пекин съобщи за 49 новозаразени през последното денонощие. Затова днес властите ограничиха достъпа до услуги, които не са от първа необходимост в района Чаоян, който е най-гъстонаселения и натоварения в Пекин. Според новите ограничения предприятията там трябва да намалят нормалната си работа до 5 процента. Най-оживеният търговски квартал ''Санлитун'' в Източен Пекин тази сутрин посрещна деня без нито един човек по улиците, отбеляза кореспондент на ''Франс прес''. 

 

Докато в по-голямата част от света хората започват смело да планират екскурзии, връщат се на работа в офиса и се опитват да живеят възможно най-нормално в условията на все още съществуващата ковид пандемия, в Китай, откъдето заразата тръгна преди повече от две години,

 

Ключови думи:

ковид, COVID-19, локдаун, Пекин, Китай

Още по темата