Quantcast

Медия без
политическа реклама

Китайският валутен резерв се е увеличил до $ 3.088 трилиона

11 Февр. 2019
архив

Китайските резерви в чуждестранна валута се увеличиха през януари малко повече от очакваното, благодарение на поскъпване на юана, дошло в резултат на надеждите за прогрес при търговските преговори между Пекин и Вашингтон.

Валутният резерв на Китай се е увеличил през миналия месец с $15,2 млрд., отбелязвайки най-голям растеж в рамките на година и достигайки общо $3,088 трлн., показват данни на централната банка на страната. Очакванията на финансовите пазари бяха за по-скромно увеличение - с $9,3 млрд., след повишението с $11 млрд. през декември 2018 г. Скокът през януари се дължи на поскъпване на останалите валути, освен американския долар, и на повишаване на притежаваните от Пекин финансови активи.

В същото време китайският юан поскъпна през януари с 2,6% спрямо колебливия щатски долар, достигайки в един момент най-високото си ниво от повече от 6 месеца насам, макар през миналата година да се обезцени с 5,3%.

Стойността на китайските резерви в злато пък се увеличи през януари до $79,319 млрд. - от $76,331 млрд. в края на декември 2018 г.

Ключови думи:

Китай, резерв, юан, долар

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?