facebook
twitter

Горещи новини

Китайски филм бе изтеглен от "Берлинале"

2147
архив
Чжън Имоу

Филмът на режисьора Чжън Имоу - "Една секунда", чието действие се развива по време на Културната революция в Китай, беше изтеглен от конкурсната програма на "Берлинале". Сюжетът на творбата е за затворник, който бяга от трудов лагер, за да гледа филм.

Така филмите в надпреварата за наградата "Златна мечка" намаляха от 17 на 16.

"Поради технически трудности в постпродукцията, "Една секунда" няма да бъде показан на 15 февруари в конкурсната програма на "Берлинале," обявиха организаторите. Фестивалът все пак ще покаже друг, по-стар филм на режисьора.

Чжън Имоу е печелил "Златна мечка" - през 1988 г. с филма "Червено сорго".

Друг китайски филм също отпадна от "Берлинале" - в паралелната секция "Поколение". Четирите прожекции на "По-добри дни", на режисьора Дерек Куок-чън Цън, бяха отменени миналата седмица. В този филм се разказва за китайската младеж.

-------------

Медиите, интернет и киното в Китай са обект на цензура, която се засили след идването на власт на Си Цзинпин през 2012 г.  От 2016 г. в Китай има закон за забрана на филми, чието съдържание се счита за уронващо "достойнството, престижа и интереса" на страната. 

Филмът "Приятен ден" на Лю Цзян, в който се критикува капитализмът в съвременен Китай, участва през 2017 г. в "Берлинале", но няколко месеца по-късно беше изтеглен от програмата на фестивала за анимационно кино в Анеси. Китайските власти не разрешиха неговата прожекция.

Ключови думи:

Берлинале, филм, Китай
6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Племенникът на Кристо представя в София филма "Да ходиш по вода"

06.12.2019

21
САЩ налагат санкции на членове на китайското правителство

04.12.2019

848 28
Самуел Финци: Не съм български актьор

03.12.2019

2091 17

Коментари

Кире

Поради технически трудности в постпродукцията, "Една секунда" няма да бъде показан на 15 февруари в конкурсната програма на "Берлинале,"

--

Тва редакцията си е технически проблем :)

VBA

Ами тогава да го покажат по БНТ. Няма лошо. Омръзна ми от американска помия.

duzov

Гледай тогава БСТВ! Там дават български филми. 😉

сталкер пустиняк

Китайците са звъннали един телефон  и големите демократи се насраха. Технически проблем, отпаднал от преварителната програма...

Paco Pacov

Трудният китайски език. :)  Дане нивото му е в другата продукция е по-приемливо :)

https://iconomicabg.blogspot.com

Звън®
снимка на Звън®

Поради технически трудности в постпродукцията, "Една секунда" няма да бъде показан на 15 февруари в конкурсната програма на "Берлинале," обявиха организаторите.

....

Сюжетът на творбата е за затворник, който бяга от трудов лагер, за да гледа филм.

 

Знаем, че постпродукцията е множество от оперативни процеси,  в които се включва монтаж, обработка и звуков дизайн. Често постродукционната фаза е най-дългата фаза от правенето на филма. Необходимо е да се подредят всички парчета от заснетото с камерата или разработените на компютър анимационни персонажи, за да се получи нещото, което поне да прилича на филм. Оправданието със забавянето на тази фаза е само деликатен начин да се премълчи истинската причина. Накратко тя е следната.

 

Филмът "Една секунда" разказва за Лю Цзян. Той е студент  по ветеринарна медицина в Пекинския университет, страстен привърженик на даоизма. Когато е във втори курс, започва мащабна кампания за унищожаване на "четирите вредители" — мишки, комари, мухи и врабчета. Борбата с врабците е най-масова. Учените от китайския научно-изследователски институт по зоология доказват, че тези наглед невинни птички изяждат от зърнената реколта толкова, колкото стига за изхранването на 35 милиона човека. На 18 март 1958 г. Мао Цзедун, по време на VIII котгрес на Комунистическата партия на Китай, призовава за тотално изтребление на врабците. Веднага се пристъпва към действие. Врабчетата не могат да се задържат в полет повече от 15 минути. Селяни, мобилизирани ученици, студенти,професори, доценти и чиновници се задължават да ги плашат. Бият непрестанно барабани, думкат тенекии, пищят свирки, хора покачени по покачени по покриви и дървета размахват кърпи, докато изтощените в полет птици не посипят мъртви по земята като едри капки летен дъжд. Лю Цзян отказва да участва в птицеизтреблението. Заради това е изпратен за пет години в трудов лагер. Там той се обрича на пълен исихазъм. Татуира на лявата си ръка думите на Лао Дзъ "Знаещият не говори, говорещият не знае". Ето, че идва 8-ми март. В лагера празнуват международния ден на жената - отново се чува барабанен зов, думкане на тенекии и размахване на кърпи. Лю Цзян използва суматохата и се скрива в килер на кухнята. Там започва да медитира. Така той се пренася на фестивала "Берлинале". Попада на трети ред, 17-то място, точно по време на прожекцията на китайския филм "Една секунда", посветен на самия него. До Лю Цзян седи зрител на средна възраст, който непрестанно се тъпче с пуканки. На 41 минута от "Една Секунда" на екрана се виждат камари мъртви врабчета - сцената е от селце близо до град Дунгуан. Съседът на Лю Цзян продължава да набива пуканки, дори сподавено се киска. Точно в този момент Лю Цзян, почти без да се надига от стола, сръчно удушва господина. Камерата в близък план показва татуировката на лявата му ръка, която расте и изпълва целия екран. Именно тази сцена е спорната. Комисията за подбор на филмите в Берлинале настоява тя да бъде изрязана.  

Влез или се регистрирай за да коментираш

×