Quantcast
Китайски филм бе изтеглен от "Берлинале" | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Китайски филм бе изтеглен от "Берлинале"

2198
архив
Чжън Имоу

Филмът на режисьора Чжън Имоу - "Една секунда", чието действие се развива по време на Културната революция в Китай, беше изтеглен от конкурсната програма на "Берлинале". Сюжетът на творбата е за затворник, който бяга от трудов лагер, за да гледа филм.

Така филмите в надпреварата за наградата "Златна мечка" намаляха от 17 на 16.

"Поради технически трудности в постпродукцията, "Една секунда" няма да бъде показан на 15 февруари в конкурсната програма на "Берлинале," обявиха организаторите. Фестивалът все пак ще покаже друг, по-стар филм на режисьора.

Чжън Имоу е печелил "Златна мечка" - през 1988 г. с филма "Червено сорго".

Друг китайски филм също отпадна от "Берлинале" - в паралелната секция "Поколение". Четирите прожекции на "По-добри дни", на режисьора Дерек Куок-чън Цън, бяха отменени миналата седмица. В този филм се разказва за китайската младеж.

-------------

Медиите, интернет и киното в Китай са обект на цензура, която се засили след идването на власт на Си Цзинпин през 2012 г.  От 2016 г. в Китай има закон за забрана на филми, чието съдържание се счита за уронващо "достойнството, престижа и интереса" на страната. 

Филмът "Приятен ден" на Лю Цзян, в който се критикува капитализмът в съвременен Китай, участва през 2017 г. в "Берлинале", но няколко месеца по-късно беше изтеглен от програмата на фестивала за анимационно кино в Анеси. Китайските власти не разрешиха неговата прожекция.

Ключови думи:

Берлинале, филм, Китай

Още

НАТО сменя фокуса и се съсредоточава върху Китай

18.10.2021

4048
Милиони са евакуирани заради наводнения в Китай

11.10.2021

268
ЦРУ сформира специално звено заради Китай

08.10.2021

704