facebook
twitter

Горещи новини

Италия въведе правилото “няма ваксина, няма училище”

Децата без ваксини за варицела, морбили, заушка, рубеола и полиомиелит могат да бъдат изключени от ясла и детска градина
1013
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Италианското правителство официално въведе правилото “няма ваксина, няма училище”, пише Би Би Си, цитирана от bTV.

Законът Лоренцин, кръстен на бивш здравен министър в страната, задължава родителите да поставят набор от задължителни ваксини на децата си, за да могат да ги запишат на ясла, детска градина и училище. Ваксините включват тези за варицела, морбили, заушка, рубеола и полиомиелит.

Децата на възраст до шест години ще бъдат автоматично изключвани от ясли и детски градини ако нямат задължителната имунизация. Учениците на възраст между шест и 16 години няма да бъдат изключвани, но родителите им трябва документално да докажат, че децата им са ваксинирани. В противен случай ги грози глоба до 500 евро.

Законът влезе в сила на 10 март. “Всички имаха време да наваксат с ваксините”, коментира настоящият здравен министър на Италия Гуида Грило. Заместник-приемиерът на Италия Матео Салвини искаше допълнително отлагане на мярката, но датата така и не беше променена.

Всяка община разрешава проблемите с ваксинацията по различен начин. В Болония например властите са изпратили писма за изключване на родителите на близо 300 деца. Други 5000 имат пропуски във ваксинацията.

Законът Лоренцин беше подготвен от старото италианско правителство и до скоро не беше ясно дали въобще ще бъде въведен на практика. Настоящата коалиция в Италия обеща да премахне задължителните ваксини, но скоро размисли. Причината законът все пак да бъде въведен е намаляващото покритие на ваксините в Италия до под 80% от населението. Според изискванията на Световната здравна организация покритието трябва да бъде 95%, за да се задейства т.нар. “стаден имунитет”, който трябва да предпази хората, които поради здравословни причини не могат да бъдат ваксинирани, както и малките деца, все още ненавършили нужната възраст за имунизация.

Новият закон влиза в сила с надеждата страната да се пребори с нарастващите случаи на морбили.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Доверието във ваксините намалява в Източна Европа

20.06.2019

3
Почина режисьорът Франко Дзефирели

15.06.2019

661 4
Учителка е ударила ученик с кошче за боклук (видео)

12.06.2019

1859 26

Коментари

БатВаню

“няма ваксина, няма училище”

"няма училище, няма детски надбавки"

Johnny2965

А BG mama питали ли са?

urupuchi

Според изискванията на Световната здравна организация покритието трябва да бъде 95%

 

И що не 94% или 96%? Ся мож да кажат, че съм скептичен към 95% покритие щот не съм достатъчно образован. Ама аз само питам.

Стоф

Естествено, няма да се дава път на заразите заради нечия глупост. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×