Quantcast
Италия може да въведе задължителна ваксинация срещу COVID-19 за всички | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Италия може да въведе задължителна ваксинация срещу COVID-19 за всички

Швеция е втората европейска страна след Португалия, която забранява пътуванията на израелци
2 627
 ЕПА/БГНЕС
Ваксини във ваксинационния център в болницата "Санто Спирито", Рим.

Италия може да стигне до въвеждане на задължителна ваксинация срещу COVID-19 за всички на подходяща възраст, обяви премиерът Марио Драги. По-късно този месец започва и прилагането на допълнителна доза на хората в рискови групи, допълни той.

Задължителна ваксинация за определени съсловия има в редица страни, включително и Италия, но за повсеместна ваксинация на населението досега не се е говорило. Обикновено имунизацията е задължителна за служителите в социалните домове, за лекарите и др.

В Италия медицинските работници трябва да бъдат задължително ваксинирани срещу COVID-19. Страната ползва широко и ковид сертификатите, като ги изисква за посещения на закритите части на ресторантите, музеите и кината, а вече и за по-дълги пътувания в рамките на страната с влак и самолет.

Гърция се тресе от протести на здравни и социални работници, които също са задължени да се ваксинират. От сряда тези, които нямат ваксина или доказано преболедуване, нямат право да работят и губят заплатата си.

В същото време ограниченията в Европа за държавата, която първа постигна по-високи нива на ваксинация на населението - Израел, продължават да се затягат. Швеция обяви, че въвежда временна забрана за влизане на територията й от няколко държави, включително Израел. Ограничението важи и за САЩ, Косово, Ливан, Черна Гора и Северна Македония и влиза в сила от 6 септември. Разрешени ще бъдат само посещения от спешен порядък и по основателни причини, сред които не влизат пътуванията с цел туризъм.

Швеция в момента не прави разлика между ваксинирани и неваксинирани, когато става дума за пътувания извън ЕС, но правителството намекна, че режимът за ваксинирани от определени трети страни може да бъде облекчен. "Има редица страни, с които Швеция има близки отношения и обсъжда да освободи напълно ваксинираните от ограничения - основно става дума за Великобритания, но също и за САЩ, макар че там има големи разлики в правилата, които действат в различните щати", коментира вътрешният министър Микаел Дамберг вчера.

В началото на седмицата Португалия също се затвори за пристигащи от Израел, независимо дали са ваксинирани или не. Тези мерки се дължат на препоръка на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Ние също се водим по тях и сме поставили Израел и САЩ в червената зона, но за нас това не означава пълна забрана за пътувания от тези страни - пристигащите просто се подлагат на по-строги условия, като те трябва да представят задължително отрицателен PCR тест, независимо дали са ваксинирани или не. Хората, които нямат ваксинация или доказано преболедуване, се поставят и под 10-дневна карантина, като също трябва да покажат задължително отрицателен PCR тест. За пътуващи българи има и трета възможност - ако представят само един от документите - сертификат за ваксинация/преболедуване или отрицателен тест, се поставят под 10-дневна карантина, но могат да я отменят, ако в рамките на 24 часа се представи още един отрицателен PCR тест.

Още

Мария Бакалова снима "Електра" в Италия

02.10.2022

529
"Газпром" спря транзита през Австрия

01.10.2022

6542
Алла Пугачова напусна Русия с еднопосочен билет

30.09.2022

2517