facebook
twitter

Горещи новини

Гръцката църква призна автокефалността на украинската

1322
Pixabay

Светият синод на Гръцката православна църква официално призна автокефалността на Украинската православна църква, съобщава БГНЕС. Решението е взето след искане на Вселенската патриаршия и беше оповестено от архиепископа на Атина и цяла Гърция Йероним.

В гласуването в Синода са участвали 80 архиереи. Оттук нататък архиепископът на Гърция ще споменава своя украински колега Епифаний по време на религиозни служби заедно с други регионални православни водачи и той ще бъде считан за член на семейството на Православната църква.

На 6 януари тази година Вселенският патриарх Вартоломей подписа в Истанбул декрета за автокефалия на Украинската православна църква. Преди това патриархът приветства успешното провеждане на Обединителния събор в Украйна. Патриарх Вартоломей покани митрополит Епифаний, за да му връчи Томос за автокефалност. По този начин Вселенският патриарх, духовният лидер на всички православни християни по света, сложи край на повече от 300 години московско владичество. Украинската православна църква е под върховенството на Руската православна църква от далечната 1686 г. Решението на Вселенския патриарх бе посрещнато от Москва с прекъсване на всякакво общение с цариградската патриаршия. Руската църква реагира и на гръцкото решение с предупреждение, че ще обсъди последиците за междуцърковните отношения на двете страни.

Въпросът със статута на украинската църква вся напрежение и сред нашите владици, като последно преди дни пловдивският митрополит Николай отказа да участва в прием на руска делегация заради украинския въпрос.

Ключови думи:

Украйна, Гърция, църква
13

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Атина събира съюзници в спора с Анкара за морските граници

12.12.2019

265
Путин предупреди, че Украйна готви кланета като зверствата в Сребреница

11.12.2019

577 3
МВФ дава заем от 5,5 млрд. долара на Украйна

08.12.2019

762 24

Коментари

сталкер пустиняк

То е ясно, че това е политическа, а не църковна игра, ама се чудя на пловдивският митрополит, какво смята, че прави?

Шчекн-Итрч

Напомня на тавариш Гундяев, че не си е получил уговорения транш. Той, за разлика от форумните русороби, е практичен, не слугува на Масква безплатно.

Калинчо

 

САЩ са защитникът на православната ни вяра!

 

За правилното си решение Гърция ще получи още милиард кредит от МВФ.

Кире

Така и трябва. Трябва, впрочем, първо да признаем водещата роля на РПЦ, защото БПЦ и без тва е по-нисша. 

сталкер пустиняк

Това как го реши?

Кире

Питай дедо Николай. 

ИвКо

Значи Помпейо е делегирал права на Гърция да управлява не само Балканите, но и Украйна.

ГАМЕНЧЕТО

Да го  видим още кой ке го игра сиртакито.

Аксепт

Като Дойде Гуддняев , старшинката с коремните ще го отнесе.....за назидание на гърците

muncho1876

  Като гледм какво става в Украйна, разбирам какво се случи с нас преди 30 г.  Сега и украинците ще си имат два синода. Православието е на прицел, а християнските ценности - Бог, семейство, отечество се размиват.

ЗЛАТИЯ

Лелее 😁 и ся кво ,ерпецешните кагебешници и с Гръцката Православна Църква ли ще прекратят общение?!

Моите5стотинки

гръцката развя белия байрак.....коя е следващата?

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

След Кипърската. ето и  и Еладксата цъква с "нож в гърба". Следва Грузинската. Но дори и да не последва, виденията русоплконнически за изоалция на Констатинопол все повече заприличват на фата моргана. Впрочем, както винаги се получава, и тая новина "засенчи" една друга - пряко свързана с БПЦ. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×