Медия без
политическа реклама

Франция отчита смайващо половин милион заразени на ден

Германия и други държави също бележат рекорди по заболявания

19 Яну. 2022Обновена
Въпреки шокиращите числа заразени част от населението продължава протестите срещу предпазните мерки.
ЕПА/БГНЕС
Въпреки шокиращите числа заразени част от населението продължава протестите срещу предпазните мерки.

Франция се смая от рязкото нарастване на броя на заразените от коронавирус, който надмина всички песимистични прогнози - 464 769 души за едно денонощие. В началото на месеца най-големите опасения бяха, че може да се премине границата от 100 000 заразени на ден, но числата надхвърлят всякакви очаквания. През последните седем дни средният брой на заразените надминава 300 000, показват данни на Службата за обществено здраве на Франция. Седмица по-рано средният брой възлизаше на 282 000.

 

Правителството забрани планираната за утре национална стачка на френските учители, които се готвят да протестират срещу протоколите за тестване и изолиране на ковид-заразените, нарушаващи учебните занятия. Учителите твърдят, че прекъсванията на учебния процес са станали неуправляеми с разпространението на силно заразния вариант на коронавируса Омикрон, като много родители се затрудняват да запишат децата си за ваксинация, а пред аптеките се образуват дълги опашки за тестове.

В отговор на това правителството обеща да осигури пет милиона висококачествени лицеви маски FFP2 за училищния персонал и да наеме над 3000 помощни учители, които да заместят тези, които са принудени да се изолират след заразяване с ковид или след контакт със заразен човек.

- В Германия за първи път заразените надвишиха 100 000 за ден. Институтът „Робер Кох“ съобщи днес, че за изминалото денонощие има 112 323 новозаразени, с което общият брой на инфекциите в страната става 8 186 850. Във вторник са регистрирани още 239 смъртни случая, като починалите с ковид-19 от началото на пандемията достигат 116 000.

- В същото време Великобритания премахва от следващата седмица ваксинационните паспорти, задължителните маски на обществени места и препоръката за работа от дома. Новината бе съобщена от премиера Борис Джонсън пред Камарата на общините на парламента. Много е вероятно и след 25 март да не бъде продължен режимът на самоизолация.

- Не е вярно, че новият доминиращ вариант Омикрон елиминира заплахата от вируса, защото е по-мек, предупреди ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус. Според него коронавирусната пандемия „далеч не е към края си“, предаде Би Би Си.  На пресконференция в централата на СЗО в Женева д-р Тедрос заяви пред репортер, че Омикрон е довел до 18 млн. новозаразени в света през последната седмица.

И ако средностатистически вариантът е по-мек, „схващането, че е по-меко заболяване, е заблуждаващо“. „Не се заблуждавайте, Омикрон води до хоспитализации и смърт и дори по-леките случаи запълват здравните заведения. Особено съм притеснен, че много страни имат ниски нива на ваксинация, а хората са изложени на много по-голям риск от тежко протичане на болестта и смърт без ваксина“, каза той.

В Дания бе съобщено за рекордните 33 493 нови случаи на Covid-19 във вторник, а здравните власти в Италия регистрираха 228 179 новозаразени – с над 83 000 повече от предишния ден. Бразилия също отчете нов рекорд с над 137 хиляди заразени за 24 часа, предишният от 115 хиляди заразени за денонощие бе от юни 2021 г.

В някои европейски страни броят на новозаразените започва да спада – например в Ирландия и Испания. 

Последвайте ни и в google news бутон