Quantcast

Медия без
политическа реклама

Федералните служби в САЩ частично спряха

22 Дек. 2018
Майк Пенс

Правителството на САЩ и федералните служби започват от тази сутрин частично да спират работа, след като демократите не успяха да постигнат споразумение с президента относно финансирането. Блокирани са средствата за около 800 000 държавни служители, които излизат в принудителен неплатен отпуск.

Започва частично затваряне на федералните служби, след като демократите отказаха да отговорят на исканията на президента Доналд Тръмп за отпускането на 5 милиарда долара, с които да се започне изграждането на обещаната гранична стена с Мексико. След провала на преговорите резултатът е, че са блокирани парите за 9 от 15 служби на ниво кабинет и десетки агенции, включително министерствата по вътрешната сигурност, транспорт, вътрешните работи, земеделието и правосъдието. Стотици хиляди федерални служители ще бъдат пратени в неплатен отпуск, съобщава БНР.

Вицепрезидентът Майк Пенс, зетят на Тръмп Джаред Къшнър, който е и старши съветник, както и директорът по бюджетните въпроси на Белия дом Мик Мълвани напуснаха Капитолия след дълги часове преговори с лидерите на Конгреса. Те обаче не отстъпиха от основното си искане. „Нямаме сделка. Все още говорим”, заяви пред репортери председателят на комисията по бюджета Ричард Шелби. Очаква се и двете камари да се съберат отново тази вечер, за да се предотврати прерастването на затварянето в дългосрочна криза.

Президентът Тръмп обаче заяви вчера, че спирането на федералните служби може да продължи "много, много дълго" - за разлика от друг път.

Някои агенции, включително Пентагона и службите по въпросите на ветераните и здравеопазването, вече бяха финансирани за годината в споразумения, постигнати по-рано, и те ще работят както обикновено. Също така ще продължат да функционират ФБР, Граничният патрул и Бреговата охрана.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?