Quantcast

Медия без
политическа реклама

Европол очаква наплив на джихадисти заради офанзивата в Сирия

Експерти по борба с тероризма ще бъдат изпратени в Гърция, за да помагат при залавянето на ислямисти, бягащи от Сирия

21 Окт. 2019
Уикипедиа

Европол изпраща свои експерти по борба с тероризма в Гърция, за да помагат за залавянето на джихадисти, които се очаква да тръгнат да бягат от Сирия след турската офанзива, писа в. "Катимерини", цитиран от агенция "Фокус". Те ще бъдат разположени в граничния регион Еврос от 1 ноември. Решението по същество означава, че ще бъде увеличен броят на командированите служители, които от лятото на 2016 г. са изпратени по островите в източната част на Егейско море. Това стана след терористичните атаки в Париж и Брюксел.

Гръцката армия е приведена в повишена бойна готовност заради опасенията, че турска военна операция в северната част на Сирия може да доведе до до бягството на джихадисти от „Ислямска държава“ от затворите, охранявани от кюрдските Сирийски демократични сили. Има голяма вероятност ислямистите да поемат отново към Европа, пише "Катимерини".

През август специалният пратеник на САЩ за Сирия Джеймс Джефри обяви, че 7000 бойци на групировката „Ислямска държава“ са задържани в Североизточна Сирия в затворите, охранявани от Сирийски демократични сили. Около 1000 от тях са европейски граждани, пътували до Сирия през минали години, за да се влеят в редиците на „Ислямска държава“.

Започнатата от Турция операция в северната част на Сирия може да доведе до повишаване на броя на екстремистите, завръщащи се в родината си, след като са участвали в бойни действия, предупреди руският министър на отбраната Сергей Шойгу от Пекин, където участава във форума "Сяншан", цитиран от ТАСС. Според него в резултат на действията на турската армия в Сирия  без охрана са останали 8 лагера за бежанци и 12 затвора за чуждестранни бойци. "Това може да доведе до рязък скок на така наречената обратна миграция на терористите към родните им страни, подчерта Шойгу. Той призова за консолидиране на усилията на цялата световна общественост за противодействие на терористичната заплаха.

 

Още по темата