Медия без
политическа реклама

ЕС ще задължи производители на ваксини да спазят сроковете за доставка

Конте: Забавянето на Пфайзер и АстраЗенека причинява огромна вреда

24 Яну. 2021Обновена
Джузепе Конте
БГНЕС архив
Джузепе Конте

Европейският съюз ще накара фармацевтичните компании да спазват сроковете в договорите, които са сключили за доставка на ваксини срещу COVID-19, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Изказването му е във връзка с нарастващото разочарование от значителното забавяне на договорените графици, предава БГНЕС.

Миналата седмица „Pfizer“ заяви, че временно забавя доставките за Европа, за да направи промени, които да увеличат обема на производството. В петък „AstraZeneca“ също заяви, че първоначалните доставки за региона няма да са достатъчни поради производствен проблем. „Планираме да накараме фармацевтичните компании да спазват договорите, които са подписали, като използваме законовите средства, с които разполагаме“, каза Мишел за радио „Европа 1“.

- Забавянето в доставката на ваксини за Италия от страна на компаниите "Пфайзер" и вероятно "АстраЗенека" представляа сериозни нарушения на сключени договорености и Рим ще предприеме ответни действия, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

Това написа във "Фейсбук" премиерът Джузепе Конте. Той допълва, че забавянето причинява "огромна вреда" на Италия и други страни и то е неприемливо.

Здравния министър Роберто Сперанца и извънредният комисар по Covid ситуацията Доменико Аркури се срещнаха спешно днес с представителите на „АстраЗенека”. От компанията са потвърдили за намаляването на производствения си капацитет.

В Испания началникът на отбраната генерал Мигел Анхел Вилароя подаде оставка, за да "запази имиджа на въоръжените сили", след като стана ясно, че се е ваксинирал срещу Covid-19, въпреки, че не е включен в първата фаза на плана за ваксинация на правителството, предава БНР. Министърът на отбраната Маргарита Роблес прие оставката му с аргумента, че не е знаела за случая докато не е бил оповестен в медиите.

В изявление Министерството на отбраната съобщава, че наскоро Щабът е взел „решения, които счита за правилни и че никога не са се опитвали да се възползват от неоправдани привилегии“, но това „влошава обществения имидж“ на въоръжените сили и „поставя под съмнение честността "на самия генерал Вилароя.

"За да не навреди на този имидж и с чиста съвест", той е подал оставка. Генералът беше назначен за Началник на отбраната на 14 януари миналата година след встъпването в длъжност на коалиционното правителство на Педро Санчес.

Вчера стана ясно, че освен него са били ваксинирани и други генерали, въпреки, че не са рискова група. Според тях те са следвали протокола, който се прилага за въоръжените сили и е различен от гражданския.

Съгласно този протокол няколко генерали са имали право на ваксината, след здравните работници и целия военен персонал, който е на мисия в чужбина или на територията на страната. Това обаче предизвика възмущението на медиите, тъй като не е първият случаи, в който хора извън обявения от правителството план за ваксинация получават дози от ваксината. Вече имаше случаи на кметове, общински съветници и регионални министри, които също се ваксинираха, но отказаха да подадат оставка. 

- Нидерландия въведе полицейски час с цел борба срещу коронавируса, предаде Франс прес. Подобна мярка се въвежда в страната за пръв път след Втората световна война. От 21 ч. до 4:30 ч. местно време е забранено излизането от домовете. Нарушителите подлежат на глоба от 95 евро.

 Очаква се мярката да се прилага поне до 9 февруари. Възможно е да се правят изключения, например за работещи във времето, в което е в сила полицейският час, но те ще трябва да представят съответен документ.

Хората, които разхождат кучета обаче няма да имат нужда от разрешение, за да излязат от дома си. 

- Израел затваря за пътници летище „Бен Гурион“,  считано от 00.00 часа на 25.01.2021 г. /понеделник/ до 31.01.2021 г. /неделя/. Посолството ни в Тел Авив информира, че пътуващите ще бъдат възпрепятствани да влизат или напускат страната, освен в случаите, одобрени от специална комисия.

- Израел започна ваксинирането срещу коронавируса на младежите на възраст от 16 до 18 години. Това е пореден етап от националната кампания, която вече обхвана една четвърт от населението, предава Нова тв.  От началото на ваксинационната кампания на 20 декември миналата година досега са имунизирани около 2,5 милиона души от общо 9-милионното население на страната. 900 000 вече са получили и втора доза, посочи вчера министерството.

Новият етап на кампанията започва на фона на трети строг национален локдаун, действащ от края на декември. Във вторник правителството реши да удължи режима на изолация до края на януари, след като за 24 ч. регистрира над 10 000 нови заразени. Същия ден здравното министерство обяви, че разрешава ваксинирането на гимназистите, уточнявайки, че младежите, които искат да се ваксинират, трябва да представят документ за съгласие от родителите си.

Първата група ваксинирани бяха медиците, след което кампанията много бързо обхвана и възрастните хора, болни или с хронични заболявания.

Освен младежите, разрешение да се ваксинират вече имат и хората на и над 40 години.

Израел успя да си осигури значително количество ваксини на американския фармацевтичен гигант Pfizer в замяна на своевременно предоставяне на данни за ефектите от имунизацията върху израелското население.

- В Гърция от утре облекчават част от мерките, свързани с броя на пътуващите в автомобилите, предава БНР Малките гръцки острови, които са с единични случаи на заразени с коронавирус, се превърнаха в оазис за чужденци, работещи дистанционно.

От утре се увеличава разрешеният брой на пътниците в автомобилите, които се движат в страната. Заедно с водача в леките автомобили могат да се возят още двама пътника, като всички са задължени да са с маски, съобщават от министерството на транспорта. Повече пътници - само ако са малолетни деца с родителите.

В превозните средства тип „ван“ могат да пътуват трима души и шофьорът. Такситата вече е позволено да качват по двама пътника. Глобата за неспазване на наредбата е 300 евро за всеки пътник в автомобила.

Още по темата