facebook
twitter

Горещи новини

ЕС подготвя помощ за Ирландия заради Брекзит

480
ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия разработва пакет с помощи за Ирландия в размер на няколко милиарда паунда, за да се компенсират икономическите щети в случай на излизането на Великобритания от ЕС без сделка. Това съобщава вестник „Таймс“, позовавайки се на източници от Брюксел.

По данни на изданието в ЕС е „готов да похарчи толкова, колкото бъде необходимо“, за да помогнат на ирландското правителство да се справи с проблемите в търговията, които могат да възникнат в случай на излизането на Великобритания от съюза без сделка. Точната сума не се разкрива.

На 9 юли ирландското правителство представи обновена версия на плана за действие, насочен към минимизирането на негативния ефект от Брекзит при различни сценарии. В преамбюла на документа е посочено, че излизането без сделка ще стане „безпрецедентно събитие за Ирландия“, създавайки „огромни трудности за националната икономика, провокирайки нарушаване на стокообмена между севера и юга на Ирландия, а също така между Ирландия и Великобритания“. Отбелязва се, че през първата година Брекзит без сделка ще струва на бюджета на страната 6,5 милиарда паунда.

Великобритания трябваше да напусне ЕС на 29 март 2019 г., т.е. две години след внасянето на писменото уведомление за излизането. Но депутатите от Камарата на общините на три пъти отклониха споразумението за Брекзит, което британският премиер Тереза Мей постигна с европейските лидери. В крайна сметка ЕС се съгласи да отложи Брекзит на 31 октомври. 

Ключови думи:

ЕС, Ирландия, помощ, Брекзит
3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Ердоган: Няма да отстъпим нито крачка назад

12.10.2019

2715 36
Научен проект с българско участие спечели 10 млн. евро от ЕС

11.10.2019

831 7
Президентът: България очаква от ЕС реално икономическо и социално сближаване

11.10.2019

687 4

Коментари

Джиджи

Ефтинко ше им излезе. На фсички❗️😉❗️

indiec

Ама нали, такова, Англия е губещата? СЕГА се оказва, че ние трябва даваме помощи на Ейре?

dissidentbg

Защото само Ирландия ще бъде засегната. А какво ще правят тези с гайдите?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×