facebook
twitter

Горещи новини

Парламентът избра Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ

Мнозинството и левицата в спор дали антикорупционната комисия изобщо работи и има ли смисъл от нея
1422
Илияна Кирилова

Депутатите очаквано избраха настоящия главен прокурор Сотир Цацаров за председател на антикорупционната комисия. "За" гласуваха 165 народни представители, 30 бяха против, а трима се въздържаха. След избора му с внушително мнозинство Цацаров обяви, че още днес следобед ще депозира оставката си пред Висшия съдебен съвет.

Преди това повече от час и половина депутатите обсъждаха на кандидатурите за председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Управляващите издигнаха настоящия главен прокурор Сотир Цацаров, а ПГ на "Воля" депутата Симеон Найденов. Новият шеф на комисията трябва да довърши мандата на Пламен Георгиев, който подаде оставка след разразилия се скандал "Апартаментгейт".

В началото на дебата депутатът Спас Гърневски представи доклада на парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликта на интереси. Сотир Цацаров беше допуснат в залата в 9:30. Депутатът от ГЕРБ Георги Марков отиде лично да стисне ръката на главния прокурор, който седна на последния ред.

Пламен Христов от "Воля" представи техния кандидат Симеон Найденов: "За нас от "Воля" борбата с корупцията е толкова важна колкото борбата с картелите, която е визитна картичка". Той изтъкна още, че за "Воля" на първо място е превенцията на корупцията.

Емил Димитров Ревизоро пък представи Цацаров. "Бяхме подложени на медийни атаки, на политически атаки. Много е лесно да се представи Цацаров, защото той е всичко това, което другите не са", изтъкна депутатът от обединени патриоти.

Крум Зарков от левицата взе първи думата при започналите разисквания. "Непрекъснато се занимаваме с корупцията и с прословутата КПКОНПИ. Резултатите от тази трескава активност се измерват в скандали. Изследванията на общественото мнение показват, че корупцията остава начело на проблемите. Страхувам се и че след днешния ден това ще остане така", констатира Зарков и добави, че "има различни причини да не подкрепим нито една от двете кандидатури".

Той изтъкна още, че "Цацаров е кандидатура на управляващото мнозинство". "Последствие от решението председателят на КПКОНПИ да се избира от НС. Проверяваните си избират проверяващите", посочи Зарков. По негови думи "всяка състезателност на процедурата е напълно илюзорна". Той се аргументира, че тази процедура по избор е предизвестена и се превръща в церемония, която го официализира. "Ако нещата не тръгнат добре, в случаи на скандал, изборът ще е на парламента. Това не е честно. За да бъде ясна отговорността при избора на такъв орган, а и да ограничим органа от властта, ние предлагаме председателят да се избира от президента. В концепцията си Цацаров приема напълно обърканата философия на КПКОНПИ", посочи още Зарков. Според него всички органи, които се сляха в този мегаорган изминаха един жизнен път - скандали и оставки. "По тази плоскост се движи и КПКОНПИ", заяви депутатът от БСП и добави: "Не смятам, че страната ни достига задоволителен резултат в борбата с корупцията".

След това Веселин Марешки взе думата и разкритикува Крум Зарков, че опозицията абдикира от важните въпроси.

Християн Митев от НФСБ пък обяви, че "ако бяхме президентска република, щеше председателят на КПКОНПИ да го назначава президента". Зарков репликира на Марешки, че няма значение какво ще каже един кандидат, политическите групи ще го подкрепят с политическо решение.

Георги Марков от ГЕРБ обяви, че "няма как да си успешен главен прокурор толкова години, а да не можеш да ръководиш една комисия. "Темите обаче които подхвана Зарков са извън персоналния въпрос", каза още той. Марков уточни че невероятните скандали на върха на правозащитната система са основен проблем. Според него е необходимо парламентът да излезе с резолюция, защото съдебната система се политизира. "Как така ще си позволява председател на ВКС да иска да се разследват премиер и главен прокурор. Кой си ти бе, господинчо ?", попита Марков и добави: "Хелзинкският комитет да гледа чистотата и хлебарките в тоалетните и да не се занимава…" Марков завърши с призива: "Дайте да не се фокусираме върху прокуратурата, а да видим какъв съд имаме".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че "ако попитаме някой извън тази зала с какво свързва КПКОНПИ, повечето хора ще кажат с незаконно придобитата тераса на бившия шеф", визирайки Пламен Георгиев. "За награда премиерът го направи консул. Това прилича на стимулиране и възнаграждаване с постове за корупция", посочи Нинова. "Цацаров сподели, че ще опита да събуди КПКОНПИ. Тази комисия не е заспала, тя е мъртво родена. Тя няма правомощия по НК, не разследва", заяви още тя. Според нея противодействие на корупцията е само заглавие.

Нинова разкритикува ГЕРБ, че мислят мандатно: "Колеги, не може да се мисли мандатно при борбата с корупцията". Тя обърна внимание, че няма да е прецедент, ако президентът има представител в държавен орган като антикорупционната комисия и призова депутатите да не спекулират, че БСП иска президентска република. Нинова декларира, че БСП няма да подкрепят кандидатите за председател на комисията.

"Бяха хвърлени сериозни обвинения за работата на КПКОНПИ. Трябва да ви кажа, че никакъв сън не е имало в тази комисия", заяви от своя страна Спас Гърневски. По неговите думи в нея работят невероятни професионалисти. Той разкритикува БСП, че искат президентът да назначава шеф на КПКОНПИ, за да може тя да бъде под контрола на "Позитано". "Аз лично не знам как е ставала приватизацията, но може да попитате лидера си", завърши Гърневски.

В крайна сметка депутатите избраха настоящия главен прокурор Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ с 165 гласа "за" и и 30 против. Впечатление прави, че групата на БСП се раздели при гласуването, като част от левицата подкрепиха кандидатурата на управляващото мнозинство. Дори "Воля" подкрепи Цацаров, въпреки че бяха издигнали свои кандидат.

След парламентарното заседание главният прокурор заяви пред журналисти, че още днес ще депозира оставката си. "Процедурата още веднъж казвам е такава. От моя страна ще бъде подадена оставка, тя ще бъде депозирана във ВСС още днес след обяд. Веднага след като я депозирам, на следващия ден има заседание на ВСС. Днес всъщност следобед би следвало да председателствам за последен път прокурорската колегия. Решението на ВСС има качество на предложение до президента. Оттук насетне на ход е държавният глава със своя указ", обясни Цацаров. 

Освен това той коментира и законопроекта на Данаил Кирилов за обособяването на "независим" прокурор, който да има правомощията да разследва шефа на държавното обвинение без да му се отчита. "Едната страна е чисто политическа, тя е по-скоро външнополитическа, другата е правна, юридическа. Политическата е свързана с това, че в последния мониторингов доклад бе казано съвсем ясно, а и преди неговото публикуване правителството и лично премиера с писмо до тогавашния председател Юнкер, пое изрично три задължения. Две от тях са за изменения в Закона за съдебната власт, третото за въвеждане на механизъм за отговорност, като бъде отправено питане до Венецианската комисия и поемане на изрично задължение, че препоръките на комисията ще бъдат спазени в рамките на установения конституционен ред у нас. Оттам насетне правителството реагира политически, изпълнявайки този ангажимент. Втората страна е както казах юридическата. Дали това е най-добрият законопроект е трудно да се каже, но в крайна сметка това е законопроект. Той влиза, то е обект на дискусии, то е обект на обсъждане. Нека не обсъждаме едно нещо преди още да се е родило", заяви Цацаров.

Той отказа да изрази мнение дали законопроектът противоречи на Конституцията: "Аз винаги съм се пазил да се присъединявам към кръга на празноговорещите. Нека да кажа нещо такова - Венецианската комисия казва, че тя предлага определени модела. Няколко модела, дали тези модели съответстват на българския конституционен ред е проблем, който трябва да реши самата страна. Трябва да решат държавните органи. Въпросът дали противоречи или не на Конституцията това е въпрос, който се решава и от съответните органи, които могат да сезират Конституционния съд. Не можем при тези политически аргументи и при този политически механизъм, който е довел до внасянето на този законопроект в Народното събрание, да го отречем изначално. Това искахме, това стана. Това ни препоръча Венецианската комисия, това направи правителството. Дали това е най-точният правен механизъм, решението е тук", коментира Цацаров.

Освен това той отправи критики към председателя на ВКС Лозан Панов заради изказването му за "двете батки": "Ако това, че председател на Върховен съд ще използва този език и ще нарече премиер и главен прокурор - две батки и от това ще се почувства по-силен, по-голям мъж в собствените очи и на тези, които го харесва, щом това го прави щастлив, Коледа е всички трябва да са щастливи".

Въпреки че главният прокурор беше многократно попитан защо няма резултат от проверките по "Апартаментгейт", той се направи, че не чува и си тръгна.

 

16

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ГЕРБ удължи извънредното положение с подкрепата на ДПС

03.04.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

6824 48
Караянчева: Вдигаме си заплатите, за да даряваме!

03.04.2020

Обновена

138195 138
Парламентът спира с редовните заседания

26.03.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

3453 42

Коментари

ppipi7766

Само 7% от служителите се занимават пряко с противодействие на корупцията. При всички случай броят на служителите трябва да се увеличи, смята Цацаров

 

За да стигнат до  1% да се занимават с основната дейност.?

 

Има и грешка в заглавието.

Депутатите няма да избират, а ще гласуват новия шеф.

zumer

Цирк "Булгаристан".

първолета

Изненада ?

Какво ли шубе трябва да ги е подгонило, че опряха до двама да им пазят мутренското награбено?

bobacko

До сега се знаеше, че мекерето Георги Марков е агент на ДС и подлизурко. Ама че е и мерзавец не се знаеше.  А що се касае до Ревизоро с право някога бе наритан от митниците. От лошия Костов ако не ме лъже паметта. Такова словесно фелацио на Цацата никой не беше правил. Абе магьосници просто.

Хулиган

Е, сега вече няма начин да не ни дадат домакинството на световното първенство по борба...с корупцията...

http://www.drago.info/index.php/2018/12/28/borbata...

Aniki

някой може ли да припомни с какво ще бъде запомнен мандата на Цацаров като главен прокурор? Освен "ти си го избра"? 

mi6osp.

И без това никой не е вече  в по-голяма степен  да еб@ майката на антикорупцията .

марк

 

 

 

                        Дори "Воля" подкрепи Цацаров, въпреки че бяха издигнали свои кандидат.

 

 

                         Кандидатът на ''Воля'' беше за парлама. Патерица за да не се получи като при избора на гл. прокурор кушия с един кон. Чалъми , графиньо...Фатки ...

Simplicissima
снимка на Simplicissima

"Хелзинкският комитет да гледа чистотата и хлебарките в тоалетните

Няма да смогне Хелзинкският комитет да се справи с толкова много хлебарки.

Все едно чистачката е вдигнала коша с тоал. хартия в тоалетния кенеф на Парламента и изпод него са се разщъкали на вси страни тлъсти хлебарки. То Георги Марков ли не щеш, Ревизоро ли, Спас Гърневски.. Цацаров е друг разред, има едни бавни бели големи неща , въдят се в екологичните тоалетни на открито и никой не се занимава с тях -- само негасена вар ги оправя.

Жълт котарак

Бончо, всъщност същият анализатор каза, че (за съжаление) България ще е в руската зона на влияние, но в подзоната на Турция заедно с Румъния, Босна и всичко надолу, а може би и Молдова. 

Диагностик

Оказва се, че Корнелата не владее собствената си парламентарна група. С решаващата помощ на помощ половината й членове беше избран Цацаров. 

За нищо не стават! 

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Както и да ги смятам на пръсти-докато Зарков разиграва сценки половината БСП е гласувало за Цацаров.

Доц.Трътлев

БСП си е част от статуквото - парлама опозиция.

Диагностик
nebenebe

Цацаров можеше и трябваше да бъде бламиран. И комисията да се закрие. БСП си е продала гъза пак. Пардон! И другите боклуци де, "коалиционери" по-скоро колаборационисти.

fierсe
снимка на fierсe

абе, помогнете, не мога да се сетя, цацата като главен прокурор,

колко корумпирани вкара в кауша?!?

е, толкова ще вкара и като шеф на конпира!?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×